Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) informeaza beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala despre modificarile procedurale cu privire la angajamentele pe care trebuie sa le indeplineasca in cadrul submasurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” si submasurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea ermelor mici”. Conform Ordinului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 89 din 12.02.2019, pentru beneficiarii care nu isi stabilesc domiciliul si sediul social in Unitatea Administrativ Teritoriala (UAT) in care este inregistrata exploatatia agricola, respectiv locul de munca in aceeasi UAT sau zona limitrofa a UAT in care este inregistrata exploatatia, in termen de 9 luni de la semnarea Contractului de finantare, dar indeplinesc aceste conditii cu intarziere, se va realiza recuperarea partiala a sprijinului.
“In urma numeroaselor solicitari primite din partea beneficiarilor celor doua submasuri atat de importante, am facut toate demersurile necesare pentru a obtine aprobarea Comisiei Europene pentru a nu retrage in intregime sprijinul acordat acestor fermieri. Am depus toate eforturile pentru a permite celor care, din motive obiective, isi indeplinesc angajamentele cu intarziere, in termenul de maximum 33 luni sau 57 luni in cazul proiectelor din sectorul pomicol, respectiv pana la depunerea celei de-a doua transe de plata, sa isi finalizeze investitiile. Am facut aceste modificari pentru a preveni recuperarea integrala a sprijinului financiar de la tinerii fermieri si a celor cu ferme mici, care isi indeplineau cu intarziere angajamentele si am reusit sa obtinem ceea ce ne-am propus. Insa, as vrea sa accentuez faptul ca nerespectarea acestei conditii in termenul de 9 luni, atrage recuperarea partiala, calculata proportional cu valoarea obiectivului nerealizat, in raport cu procentul de indeplinire al acestuia. Aceste modificari se aplica tuturor beneficiarilor submasurilor 6.1 si 6.3, inclusiv celor care au contracte sau decizii de finantare incheiate la data aprobarii procedurilor”, a mentionat Directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.
Citeste si Un sat intreg retrocedat unei singure familii, in Arad!
Potrivit instructiunilor de plata, beneficiarii trebuie sa depuna documente relevante (Cartea de identitate a beneficiarului de proiect si Certificatul constatator ONRC) din care sa reiasa domiciliul si sediul social intr-una dintre UAT- urile in care exploatatia este inregistrata, in termen de 9 luni de la data semnarii Contractului de finantare, dar nu mai mult de 33 luni sau 57 de luni (pomicultura), respectiv pana la depunerea celei de-a doua transe de plata. De asemenea, este necesara depunerea documentelor relevante din care sa reiasa faptul ca reprezentantul legal al proiectului si-a stabilit locul de munca in aceeasi UAT sau zona limitrofa daca este cazul, in acelasi termen.
Citeste si Legea zootehniei nr. 32/2019, in vigoare. Lista infractiunilor si amenzilor
Avand in vedere angajamentele asumate de beneficiari, pentru neindeplinirea obiectivului in termenul de 33 de luni sau 57 luni in cazul proiectelor din sectorul pomicol, respectiv pana la depunerea transei a doua de plata, se va proceda la recuperarea integrala a sprijinului financiar si nu se va mai acorda a doua transa.