Apicultorii din Hunedoara au ramas cu mierea nevanduta

Apicultorii din Hunedoara au ramas cu mierea nevanduta

 

mierea_grApicultorii din Hunedoara au ramas cu mierea nevanduta dupa productia buna de anul trecut, din cauza livrarilor mici la export, in contextul in care mierea ieftina din Ucraina si China a invadat Europa. Asa se face ca acum tone de miere stau nevandute in magaziile apicultorilor din judetul Hunedoara din cauza pretului prea mic la export, aproximativ 40% din productia anului trecut fiind inca la producatori, potrivit estimarilor Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) Hunedoara.

“Anul trecut am avut o recolta foarte buna de miere la salcam si de foarte buna calitate. Din pacate, desfacerea a lasat mult de dorit si a trebuit sa oprim achizitia din cauza pretului mic. Cauza principala se regaseste in Germania – pentru ca acolo exportam foarte mult – unde a intrat miere din tari situate in afara Comunitatii Europene: Ucraina, China, tarile din America de Sus. Acolo s-au realizat productii bune, iar mierea oferita in Germania este la preturi de nimic. Normal ca acolo se aplica legile economiei de piata, cerere si oferta, si lor le convine sa cumpere la preturi mai mici, din alta parte. Probabil, daca mai scad preturile la noi, se va reporni si desfacerea”, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Iosif Korb, potrivit Agerpres.

Citeste si Pretul la carnea de porc s-a prabusit la poarta fermei: 3 lei/kg. Producatorii, in colaps

Cei mai afectati sunt apicultorii mici, adica cei care obtin intre 500 – 1.000 de kilograme de miere pe an. Nu doar ca pretul mierii este foarte mic, dar acestia trebuie sa plateasca si taxele pentru analizele de laborator, care conteaza mult in stabilirea pretului final, mai ales cand volumele sunt reduse.

Citeste si Au ajuns sarzii sa bea lapte romanesc! Fermierii italieni protesteaza, deranjati de importurile ieftine din Romania si Bulgaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *