UniCredit Bank: Politica fiscala si investitiile reduse, principalele riscuri majore pentru Romana

UniCredit Bank: Politica fiscala si investitiile reduse, principalele riscuri majore pentru Romana

 

anca_negrescuGata cu cresterea economica, din 2018 suntem pe un trend descendent, dupa varful din 2017 inregistrat la nivel global! In ceea ce ne priveste, se reduce cresterea, la fel si consumul, potrivit analistilor UniCredit Bank. Principalele riscuri pentru Romania, in opinia lor, pentru 2019 si 2020 sunt legate de politica fiscala, adica promisiunile guvernantilor tot mai mari pe partea de cheltuieli (din pacate, veniturile nu tin pasul cu ele!), investitiile reduse, precum si un context problematic.

Si desi agricultura a avut o evolutie buna in ultimii ani, sustinand puternic PIB-ul, agricultorii ar trebui sa fie foarte atenti la pasii pe care ii vor face in perioada urmatoare, dat fiind contextul global, au atras atentia reprezentantii institutiei financiare.

Partea buna ar fi ca „Romana inca beneficiaza de un rating din categoria recomandata investitiilor”. Din pacate, insa, nu prea auzim de asa ceva in ultima vreme….

Citeste si Peste 50.000 de fermieri selectati la controlul prin teledetectie in Campania 2018 au intrat la plata

„In 2017, consumul a generat 90% din crestere, iar in 2018 circa 80%, acum ne asteptam ca aceasta incetinire sa continue. Investitiile raman modeste si nu pot compesa incetinirea”, a declarat Anca Negrescu, macroeconomist Unicredit Bank in cadrul Congresului „Fermieri pentru fermieri”, organizat de APPR in luna ianuarie.

Citeste si Producator fructe: Am distrus 4 ha de zmeura pentru ca nu am avut cu cine sa le muncesc

Ea a atras atentia ca anii 2019 si 2020 vor fi mai grei pentru Romania din cel putin trei motive: forta de munca destul de limitata, incetinirea economica la nivel global, alaturi de incetinirea consumului. Pentru 2019, Unicredit Bank anticipează o reducere a creșterii economice la 2-4%, urmand ca in 2020 sa se fixeze undeva la 2-3%.

Riscuri majore si perspective pentru Romania:

– un context extern mai problematic, care ar putea afecta pietele emergente, inclusiv Romania
– cresterea globala incetineste pe masura ce ne apropiem de finalul actualului ciclu economic
– Romania beneficiaza de rating din categoria recomandata pentru investitii si a corectat dezechilibrele produse de criza din 2008, insa politica fiscala pro-ciclica si neglijarea investitiilor genereaza altele noi care vor trebui corectate din nou
– investitiile reduse erodeaza potentialul de crestere, in timp ce piata muncii devine din ce in ce mai tensionata

Citeste si Incredibil! Cum au ajuns oltenii sa arunce tone de rosii la gunoi?!

– perechea euro-leu a intrat intr-un interval de variatie in 2018, de 4,60-4,70 si este probabil ca leul sa se deprecieze
– asteptarile inflationiste ridicate si deficitul extern vor mentine dobanzile sus
– politica fiscala ramane cel mai mare risc pentru stabilitatea economica a Romaniei
– incertitudinea fiscala este ridicata, deoarece este nevoie de venituri suplimentare pentru a onora promisiunile.

riscuri
cc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *