Cresterea porcului in Romania trece printr-unul din cele mai grele momente de dupa Revolutie, din cauza pestei porcine africane. In doar sapte luni, productia interna s-a redus cu circa 20%, ajungand la acest moment sa asigure undeva la 30% din consum, in timp ce pretul carnii de porc la poarta fermei s-a prabusit la 3-3,5 lei/kg. Intreg sectorul este in colaps, atrage atentia Larisa Ene, presedinte AFISS, care avertizeaza ca in sase luni producatorii romani vor disparea de pe piata. Intre timp, importurile de carne cresc, la fel si deficitul balantei agroalimentare.
“Scaderea de pret a fost brusca, in doua saptamani, pretul s-a redus cu 30% la poarta fermei. La raft, insa, pretul nu s-a redus si nici consumul de carne proaspata”, a declarat Larisa Ene la Antena Satelor.
Producatorii romani nu s-au mai confruntat cu o asemenea situatie de prin 2015, cand pretul la carnea de porc ajunsese la 3,8 lei/kg. La acest moment, costurile pentru producerea unui kilogram de carne de porc se ridica la circa 5,8 lei, sustin producatorii.
Pe piata internationala, carnea de porc se vinde cu circa 1,08 euro/kg, a mai spus Larisa Ene.
Din cauza PPA, au fost sacrificate undeva la 35.000 de scroafe, potrivit informatiilor din piata, ceea ce a provocat pierderi in sector estimate la aproximativ 120 mil. de euro.
Sunt insa si firme care profita de pe urma situatiei dramatice in care se afla producatorii locali si care abia asteapta sa-i preia…cu totul.