Analiza. Variante de finantare in agribusiness – Autofinantarea (Partea I)

Analiza. Variante de finantare in agribusiness – Autofinantarea (Partea I)

 

finantareImportanta agribusiness-ului este legata de asigurarea securitatii și sigurantei alimentare a populatiei, de ponderea ridicata pe care acesta o are la formarea Produsului Intern Brut (in anul 2018, sectorul agroalimentar a contribuit cu 4,35%), dar și de ponderea ridicata a populatiei ocupate in acest sector in totalul populatiei ocupate (in anul 2018, populatia ocupata in acest sector era de 22,3%), arata prof. Univ. Dr. Nicolae Istudor, rector ASE Bucuresti, intr-un articol semnat pentru FoodBiz alaturi de Conf. Univ. Dr. Irina-Elena Petrescu. Deși Romania detine un potential agricol insemnat, iar agribusiness-ul prezinta importanta strategica și poate reprezenta un avantaj comparativ pentru tara noastra, acesta se confrunta in prezent cu o serie de provocari legate, in special, de accesul la sursele de finantare pentru producatorii agroalimentari.

Citeste si Dispare programul Tomata, ce vine in schimb?!

In fundamentarea deciziilor de finantare, hotaratoare sunt asigurarea certa a resurselor necesare realizarii obiectivelor și respectarea echilibrului financiar al societatii intre resursele de finantare pe termen scurt și cele de finantare pe termen mediu și lung. Sursele de finantare ale producatorului agricol difera in functie de modalitatea de procurare, de conditiile de obtinere şi de durata lor de folosire, putand fi intalnite urmatoarele modalitati de constituire a rezervelor financiare:

1. Autofinantarea afacerilor agricole

Aceasta modalitate de asigurare a fondurilor financiare pentru desfașurarea activitatilor agricole este de preferat sa creasca ca pondere in total forme de finantare deoarece implica cele mai mici costuri. Aceasta forma de finantare are urmatoarele variante:

1. a) Creşterea capitalului social prin aport de numerar, reprezinta o cale folosita in mod obişnuit de catre exploatatiile agricole de dimensiuni mai mari, cu personalitate juridica, supuse proceselor de restructurare şi modernizare, care pot deveni competitive pe piata interna, europeana şi chiar internationala. Este ştiut faptul ca asigurarea competitivitatii se bazeaza pe doi piloni: calitatea produselor şi costuri optime de productie, iar pentru realiza aceste doua cerinte este nevoie de investitii consistente, care necesita fonduri financiare insemnate.

2. b) Autofinantarea exploatatiilor agricole poate fi sustinuta de profitul redistribuit (acolo unde exista), de amortizarea din perioada de referinta, de sumele provenite din vanzarea de active, chiar şi din sumele rezultate prin accelerarea rotatiei stocurilor.

Articol scris de:
Prof. Univ. Dr. Nicolae Istudor
Conf. Univ. Dr. Irina-Elena Petrescu

Academia de Studii Economice din București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *