Comisia Europeana este dispusa sa ofere fermierilor finantare europeana pentru a reduce emisiile de metan provenite de la efectivele de animale sau sa extinda agricultura ecologica, a anuntat Comisia Europeana. In octombrie 2020, miniştrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra unei reforme a noii Politici Agricole Comune (PAC), fiind propus sistemul “eco-schemelor” pentru a “inverzi” agricultura europeana prin remunerarea serviciilor facute mediului inconjurator de catre fermieri. Contributia sectorului agriculturii la emisiile de gaze cu efect de sera din UE este de aproximativ 10%, iar obiectivul este reducerea acestora pana la zero pana in 2050.
Politica agricola va absorbi 387 miliarde de euro din viitorul buget UE, pentru perioada 2021-2027, cheltuielile in agricultura fiind impartite intre platile directe pentru fermieri şi alte masuri de sprijin pentru dezvoltarea rurala.
Dezbaterea momentului este legata de nivelul platilor pentru fermieri pe programe de protejare a mediului, fiind luate in calcul doua variante: 20% sau 30%. Executivul comunitar a sugerat folosirea aditivilor pentru furaje pentru a reduce nivelul de metan – un gaz de sera puternic – emanat de animale şi stocarea carbonului in sol.