Cum vrea CE sa inverzeasca agricultura europeana

Cum vrea CE sa inverzeasca agricultura europeana

 

agricultura_verdeComisia Europeana este dispusa sa ofere fermierilor finantare europeana pentru a reduce emisiile de metan provenite de la efectivele de animale sau sa extinda agricultura ecologica, a anuntat Comisia Europeana. In octombrie 2020, miniştrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra unei reforme a noii Politici Agricole Comune (PAC), fiind propus sistemul “eco-schemelor” pentru a “inverzi” agricultura europeana prin remunerarea serviciilor facute mediului inconjurator de catre fermieri. Contributia sectorului agriculturii la emisiile de gaze cu efect de sera din UE este de aproximativ 10%, iar obiectivul este reducerea acestora pana la zero pana in 2050.

Politica agricola va absorbi 387 miliarde de euro din viitorul buget UE, pentru perioada 2021-2027, cheltuielile in agricultura fiind impartite intre platile directe pentru fermieri şi alte masuri de sprijin pentru dezvoltarea rurala.

Citeste si Nicolae Istudor, ASE, la BFS: Trebuie sa ne gandim ce mancam si de unde, chiar daca este o perioada mai delicata!

Dezbaterea momentului este legata de nivelul platilor pentru fermieri pe programe de protejare a mediului, fiind luate in calcul doua variante: 20% sau 30%. Executivul comunitar a sugerat folosirea aditivilor pentru furaje pentru a reduce nivelul de metan – un gaz de sera puternic – emanat de animale şi stocarea carbonului in sol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *