Vanzari mai mici cu 80% la legume. Producatorii ii asteapta pe oficialii de la minister!

Vanzari mai mici cu 80% la legume. Producatorii ii asteapta pe oficialii de la minister!

 

piata_legume2020 este unul dintre cei mai dificili ani pentru legumicultura romaneasca! Vanzarile s-au redus cu circa 80% in contextul epidemiei de coronavirus, iar din pacate si sprijinul financiar primit din partea autoritatilor se anunta cu mult mai mic in acest an. Si ne referim la sprijinul cuplat si cel mai probabil si la banii ce vor fi primiti prin programul „Tomata”. Ministerul Agriculturii promite solutii pe baza datelor din teren, dar se pare ca este destul de greu de ajuns in tara in conditiile actuale! Concret, legumicultorii din bazine importante ale tarii ii asteapta si acum pe oficialii de la minister care au promis ca vor trece pe la ferme sa vada la fata locului cat de grava este situatia. Si aceasta dupa ce mai multe organizatii de legumicultori au cerut ajutor Ministerului Agricultorii in urma cu cateva zile.

„Doua zile i-am tot asteptat si n-au venit. Daca ei nu au solutiile, sa vina aici și sa discutam ca le dam noi rezolvarea”, ne-a declarat Claudiu Breazu, presedintele Cooperativei Agricole Legume de Glodeanu Sarat, care este si reprezentantul Bazinului legumicol Glodeanu Sarat (judetul Buzau).

Citeste si Cele mai mici preturi la legume din ultimii 20 ani in pietele de en-gros!

Cooperativa are 12 membri care detin in total 7,5 ha de solarii. In localitatea Glodeanu Sarat activitatea de baza este legumicultura, existand o suprafata de circa 187 ha de solarii in total. La nivel de bazin legumicol, suprafata este de circa 600 ha.

„Este foarte greu pentru legumicultori, vanzarile s-au redus cu 80% in aceasta perioada. Castravetii se vand cu 2 lei/kg, in conditiile in care nici la 4 lei/kg nu se acopera costurile. Toata lumea este pe ganduri. Nu stim ce va mai fi si cum vom face cu banii”, a precizat Breazu.

Legumicultorul buzoian lucreaza circa 1 hectar de solarii (rosii, ardei, castraveti), iar productia o livreaza catre o retea de supermarketuri. Alti producatori nu sunt asa de norocosi, pentru ca au suprafete mici, iar marfa o vand fie direct la piata, fie la centrele en-gros.

Dupa toate premisele, anul 2020 se anunta tare greu, o realitate de care sunt tot mai mult convinși și producatorii.

“2020 va fi un an tare greu. Nu vrem decat sa fim sanatoși, nu te mai gandești daca dai faliment, ci cum sa-ti ajuti copiii și pe cei dragi”, spune Roxana Rosculet, presedintele Cooperativei Agricole Ialomiteana si reprezentanta Bazinului legumicol Ialomita.
Cooperativa numara sase membri care detin in total 3 ha de spatii protejate si 15 ha de legume in camp. Acestia vand productia in cea mai mare parte catre supermarketuri.

Ministerul Agriculturii a anuntat ca vrea sa-i ajute pe legumicultori sa-si vanda marfa in retail. Realitatea este ca pentru producatorii mici va fi foarte greu sa ajunga in retail, pentru ca nu au volume mari de produse, nu fac calitate si nici nu dispun de masini de frig ca sa poata sa transporte marfa.

„In relatia cu supermarketurile trebuie, in primul rand, sa existe continuitate, iar productia sa fie de calitate”, remarca Rosculet, care furnizeaza de sase ani rosii si varza unei retele importante de magazine.

Citeste si „Legume de sera si solarii in Romania”

Grupul Uniunea Salvati Taranul Roman Producatorii de legume a anuntat recent ca se confrunta cu probleme de o gravitate deosebita. Preturile in pietele en gros sunt cele mai mici din ultimii 20 ani, iar vanzarile sunt infime. Membrii grupului au adresat mai multe intrebari guvernantilor la care asteapta rezolvare in incercarea de a salva sectorul legumicol de la faliment.

Vezi si “Producatori si bazine legumicole din Romania”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *