Efectele COVID19: Cereale mai ieftine, orez mai scump!

Efectele COVID19: Cereale mai ieftine, orez mai scump!

 

orezCerealele s-au ieftinit in luna martie, in timp ce orezul s-a scumpit, in contextul pandemiei de coronavirus, anunta FAO. Preturile mondiale la alimente au scazut brusc in martie, determinate mai ales de reducerea cererii de alimente legata de efectele pandemiei COVID-19 si de scaderea preturilor la petrol la nivel mondial, datorate mai ales asteptarilor de incetinire economica, deoarece guvernele implementeaza restrictii concepute sa raspunda la criza din domeniul sanatatii. Indicele FAO pentru preturile la alimente, care urmareste modificarile lunare ale preturilor internationale pentru alimentele cel mai frecvent tranzactionate, a inregistrat in medie 172,2 puncte in cursul lunii, in scadere cu 4,3% fata de februarie.

„Scaderile de pret sunt determinate in mare parte de factori care tin de cerere, nu de oferta, iar factorii de cerere sunt influentati de perspectivele economice din ce in ce mai deteriorate”, a declarat Abdolreza Abbassian, economistul senior al FAO.

Citeste si Cele mai mici preturi la legume din ultimii 20 ani in pietele de en-gros!

Indicele FAO pentru preturile la zahar a inregistrat cea mai mare scadere, cu 19,1 la suta mai mic fata de luna precedenta. Cauzele includ cererea mai mica de consum in afara casei cauzata de masurile de restrictionare a mobilitatii impuse de mai multe state precum si cererea mai mica din partea producatorilor de etanol din cauza scaderii abrupte a preturilor la petrolul brut.

Indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale a scazut cu 12,0 la suta intr-o luna, in principal din cauza scaderii preturilor la uleiul de palmier generata de prabusirea preturilor la petrolul brut si a cresterii incertitudinilor cu privire la impactul pandemiei asupra pietelor petroliere din intreaga lume. Preturile pentru uleiul din soia si rapita au urmat aceeasi tendinta.

“Preturile petrolului au scazut cu mai mult de jumatate in ultima luna, ceea ce catalizeaza un impact descendent mare asupra biocombustibililor, care sunt o sursa importanta de cerere pe pietele de zahar si uleiuri vegetale”, a spus analistul FAO Peter Thoenes.

Indicele FAO pentru preturile la produsele lactate a scazut cu 3,0 la suta, determinat de scaderea cotatiilor si a cererii globale de import pentru praf degresat si lapte integral, datorata in mare masura unor perturbari in lanturile de aprovizionare a produselor lactate, din cauza masurilor de izolare care vizeaza controlul raspandirii COVID-19.

Citeste si “Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania“

Indicele FAO pentru preturile la cereale in luna martie a scazut cu 1,9 la suta fata de februarie si s-a situat aproape de nivelul sau din martie 2019. Preturile internationale la grau au scazut, intrucat efectele generate de oferta globala mare precum si de perspectivele favorabile pentru culturile actuale au depasit efectul cresterii cererii de import din Africa de Nord si unele mici limitari la export impuse de Federatia Rusa.

Preturile la porumb au scazut, de asemenea, din cauza ofertelor mari si a cererii mult mai slabe din partea sectorului de biocombustibili. In schimb, preturile internationale la orez au crescut pentru a treia luna consecutiv, din cauza cresterii rezervelor de catre unele state, stimulate de ingrijorarile cu privire la pandemie precum si de informatiile care anuntau ca Vietnamul ar putea introduce interdictii la export – informatii pe care guvernul le-a infirmat intre timp.

Indicele FAO pentru preturile la carne a scazut cu 0,6 la suta, condus de scaderea cotatiilor internationale pentru carnea de ovine si bovine, pentru care disponibilitatile la export sunt mari si capacitatea comerciala diminuata de blocajele logistice. Cotatiile pentru carnea de porc au crescut in schimb pe fondul cererii globale crescute si blocarii unor puncte de procesare de catre restrictiile privind circulatia lucratorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *