Producatorii de legume se confrunta in aceste zile cu probleme de o gravitate deosebita. Preturile in pietele en gros sunt cele mai mici din ultimii 20 ani: 10 legaturi de ceapa – 1 leu; 10 legaturi de ridichii – 1 leu; castraveti cornichon 2 lei/kg; salata 0.8-1 leu/buc, iar vanzarile sunt infime, se arata intr-un comunicat al Grupului Uniunea Salvati Taranul Roman. Membrii grupului adreseaza mai multe intrebari guvernantilor la care asteapta rezolvare in incercarea de a salva sectorul legumicol de la faliment. Iata scrisoarea integral:
“Timpul nu se scurge in favoarea producatorilor. Marfa este perisabila, in solarii /sera ii asteapta culturi ajunse la maturitate si culturi care trebuie sa fie infiintate. Ca si cum nu era destul, peste noapte, a venit si zapada mieilor cu temperaturi de sub 0 grade care inseamna costuri suplimentare pentru incalzire. Fermierii sunt la capatul puterilor, chiar daca sunt claditi dintr-un aliaj calit de vremuri si vreme. Sunt oameni cu frica lui Dumnezeu, constienti ca este criza in toata lumea, dar cand vad ca lucrurile in tarile europene se misca in sectorul agricol cu o viteza incredibila, isi dau seama ca singura lor sansa este ca si guvernul tarii noastre sa adopte masurile de urgenta inainte de a fi prea tarziu.
In principalul segment, culturi in spatii protejate-sere / solarii, prin proiectul de HG s-a stabilit un plafon cu mult sub nivelul anului trecut. Fiecare producator si-a conceput bugetul pentru 2020, luand in calcul si suma de 7600 euro/ha, nivel practicat atat in anul 2017, 2018 si speram la marirea plafonului pentru cultura de legume in spatii projetate, astfel incat sa fie cel putin la nivelul anului trecut.
Citeste si EXCLUSIV: Studiu de piata „Producatori si bazine legumicole”
Este firesc sa ne punem urmatoarele intrebari:
1. Sectorul legumicol nu mai este o prioritate pentru acest guvern tinand cont de faptul ca in anul 1990 suprafata de sere era de 2460 ha, actualmente suprafata fiind sub 150 ha (6%)?
2. Cine si ce suprafata a notificat Romania Comisiei Europeane ?
3. De ce a fost redus plafonul alocat sprijinului cuplat in spatii protejate?
4. Ce subventii primesc fermierii europeni in sectorul legumicol?
5. In temeiul nou adoptatului Cadru temporar pentru ajutoare de stat, fermierii pot beneficia de un ajutor maxim de 100.000 euro/ ferma si 800.000 euro/ societate de prelucrare si comercializare. Care este pozitia guvernului fata de aceste scheme de ajutor si care sunt criteriile de acordare?
Citeste si Sprijin de 3.000 euro pentru producatorii de usturoi
6. Ce solutii de sustinere a identificat guvernul pentru fermierul care nu isi poate comercializa produsele? Ce documente sunt necesare spre a fi intocmite pentru demonstrarea cantitatii pierdute si cine le intocmeste?Citeste si
Pentru a nu pierde lupta cu legumicultura, rugam guvernantii la o mai mare aplecare asupra problemelor reale din acest sector, identificarea solutiilor viabile si sustenabile si de ce nu, daca tot cautam exemple de succes pe care sa le urmam, sa tragem cu ochiul la ce au hotarat germanii”.
Semnatarii acestui comunicat sunt si initiatorii Grupului Uniunea Salvati Taranul Roman sunt:
Breazu Claudiu, Presedintele Cooperativei Agricole Legume De Glodeanu Sarat si reprezentantul Bazinului legumicol Glodeanu Sarat jud. Buzau
Tudor Dorobantu, presedinte Federatia Nationala a Sindicatelor Democratice din Agricultura
Rosculet Roxana, Presedintele Cooperativei Agricole Ialomiteana si reprezentanta Bazinului legumicol Ialomita
Ion Paunel, Presedintele Sindicatului Producatorilor Agricoli OLT
Tanase Aurel, Presedintele Oipa Legume si Fructe
Bujor Mircea, Presedinte Organizatia de producatori Tomate Com.