FAO anunta rezerve confortabile de cereale, in 2020

FAO anunta rezerve confortabile de cereale, in 2020

 

cerealePreviziunile FAO pentru productia mondiala de grau 2020 raman neschimbate fata de luna precedenta, la un nivel aproape de recordul anului trecut, care, impreuna cu rezervele suficiente, vor ajuta la protejarea pietelor alimentare de perturbarile generate de furtuna coronavirusului. In raportul cu privire la Cererea si oferta de cereale din aceasta luna, lansat tot astazi, FAO si-a majorat estimarea pentru productia mondiala de cereale in 2019 la 2 721 de milioane de tone, cu o crestere de 2,4 la suta fata de 2018. In functie de tip, estimarile din 2019 ale FAO se situeaza acum la 1 445 milioane tone pentru cereale grosiere, 763 milioane tone pentru grau si 512 milioane tone pentru orez (baza macinata).

In timp ce intreruperile localizate, mai ales din cauza problemelor logistice, reprezinta provocari pentru lanturile de aprovizionare cu alimente pe unele piete, durata si amploarea anticipata este putin probabil sa aiba un efect semnificativ pe pietele alimentare globale, a declarat FAO.

Previziunile FAO pentru productia mondiala de grau din 2020 nu s-au schimbat fata de luna trecuta si este de 763 de milioane de tone, cu asteptarile unor productii mai scazute in Uniunea Europeana, Ucraina si Statele Unite ale Americii compensate de cresterile de productie anticipate in Federatia Rusa, India si Pakistan – desi infestarile cu lacuste in ultimele doua tari ar putea tempera cresterea prevazuta.

Pentru porumb, cea mai importanta cereala grosiera, recolte record sunt asteptate in Brazilia si Argentina, iar productia de porumb din Africa de Sud este de asteptat sa se recupereze puternic dupa seceta de anul trecut. In alte tari, deciziile de insamantare pot fi influentate de scaderea preturilor internationale la porumb.

Citeste si Commoditrader: Fluctuatii ale preturilor la porumb pe burse

Previziunile FAO pentru consumul mondial de cereale pentru 2019/20 s-au ridicat usor la 2 722 milioane tone, cu o crestere anuala de 1,2 la suta. Se estimeaza ca stocurile mondiale de cereale la sfarsitul anotimpurilor 2020 se vor contracta cu 8 milioane de tone de la nivelurile lor de deschidere, impingand raportul stoc-utilizare la 30,7%, ceea ce este considerat in continuare un nivel confortabil. Se preconizeaza ca nivelul comertului mondial de cereale va creste cu 2,3 la suta fata de anul precedent, ajungand la 420 milioane tone.

Citeste si “Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *