Confederatiile si asociatiile din agricultura si industria alimentara reunite in Alianta pentru Agricultura si Cooperare au trimis, in data de 1 aprilie 2020, o scrisoare catre autoritatile centrale prin care solicita sa elaboreze urgent cadrul legal pentru constatarea si evaluarea pagubelor suferite de culturile agricole. Asa cum arata si datele recente ale INMH, o mare parte a judetelor din sudul si estul Romaniei sunt afectate de seceta puternica si extrema, care a inceput in toamna anului 2019 si continua pana in prezent. Recent, in a doua jumatate a lunii martie, starea precara a culturilor de toamna a fost inrautatita de fenomenul de inghet, care, in unele zone, a degradat total suprafete extinse cu rapita sau paioase.
In absenta unui cadru legislativ adecvat, Alianta solicita imperativ elaborarea procedurii de desfasurare a activitatilor de constatare si evaluare a pagubelor suferite de culturile agricole afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile amintite, in conditiile in care deja lantul de aprovizionare si desfacere a produselor agro-alimentare este greu pus la incercare de criza provocata de pandemia de Covid-19.
“Este necesar ca acest act normativ sa uniformizeze practica la nivel local, deoarece in acest moment cererile fermierilor / instiintarile de calamitati sunt blocate intrucat autoritatile locale, in lipsa bazei legale clarificatoare, nu dau curs solicitarilor primite de la fermierii afectati deja. Va rugam sa dispuneti emiterea cu celeritate a Ordinului de Ministru/OUG/HG, in acest mod acoperindu-se vidul legislativ referitor la constatarea si despagubirea pagubelor aduse culturilor agricole de fenomenele meteorologice nefavorabile (seceta, inghet etc)”, se arata in documentul trimis de Alianta catre Guvernul Romaniei.
In apelul Aliantei se mai solicita, pe fondul restrictiilor de trafic si masurilor de distantare sociala, ca masura urgenta si relativ usor de pus in practica pana la elaborarea actului normativ, organizarea, unei comisii de constatare judetene care sa inceapa imediat, la nivel centralizat, evaluarea situatia suprafetelor afectate de seceta pana la nivel de bloc fizic, pentru o cartografiere precisa a extinderii feneomenului.
Procesele verbale de constatare si evaluare a pagubelor sunt necesare pentru a fi prezentate autoritatilor fiscale de control prin care se justifica efectuarea de cheltuieli cu infiintarea si intretinerea culturilor agricole, care fie nu vor avea recolta, necesitand a fi intoarse, fie vor fi reportate in cheltuielile noilor culturi care se pot infiinta.
Citeste si MADR amana lansarea sesiunilor de depunere proiecte la AFIR
De asemenea, interventia la nivel legislativ este imperios necesara, avand in vedere ca, la acest moment, fermierii sunt expusi riscului de neindeplinire a obligatiilor din contractele futures, inclusiv riscului de acaparare a suprafetelor de teren de catre furnizorii de inputuri.