Presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS), Valeriu Tabara, a vorbit intr-un interviu pentru FoodBiz despre problemele cu care se confrunta industria laptelui in Romania. „Sunt extrem de multe probleme, in primul rand s-au redus efectivele de vaci de lapte in zona gospodariei populatiei, asa cum s-a intamplat si la porc.
Pe de alta parte, noi nu avem un sistem de achizitie a laptelui de la nivel mai mic, nu numai la intreprinderi foarte mari de prelucrare a laptelui, care au o anumita reteta si o anumita zona de influenta, apoi au fost multe disfunctionalitati si legate de ce inseamna pretul laptelui si relatiile dintre producatorul de lapte si procesator.
Suplimentar este vorba si de politici agricole pe domeniu, care au denaturat potentialul unei mari parti din ceea ce insemna productia de lapte a Romaniei si aici ma refer la gospodariile populatiei, fermele de familie precum si zonele montane ” a declarat Valeriu Tabara.
Presedintele ASAS a punctat raspicat ca situatia cu care ne-an confruntat anul trecut este fara precedent, mai exact 10 luni de zile Romania a avut aproape 600 000 000 lei deficit comercial pe importul de produse de lapte, ceea ce inseamna mari indicatori negativi pe care ii are economia romaneasca si practic aceste importuri cresteau valoric. De asemenea, o alta problema punctata este ca aceste importuri crescute in valoare sunt scazute in ceea ce primeste calitatea, ele nu au cum sa fie la nivel calitativ cu ceea ce se produce la nivel local.
„In opinia mea, produsele care se importa pornind de la laptele pe care il avem si pana la branzeturi, nu au calitatea celor care sunt realizate in Romania, cand se respecta toate retetele si mai ales produsele care au si o anumita traditie ” a precizat presedintele ASAS, Valeriu Tabara.
Valeriu Tabara este de parere ca pentru a salva industria laptelui national este nevoie sa se mearga mai aproape de producatori, pentru a limita costurile transportului, costurile de energie si asa mai departe.
„Eu cred ca ar trebui sa revenim la acele unitati de procesare de oportunitate si mai ales la sistemul integrat, asa cum este Combinatul Agroindustrial Curtici -Musca. Sunt si ferme mai mici care sunt integrate si care dau rezultate exceptionale” a adaugat acesta.
Pe langa acestea Valeriu Tabara a trecut in revista si alte probleme ale industriei producatoare de lapte, cum ar fi modelul de subventie actual, provocarile legate de decimarea efectivelor de animale pentru protejarea mediului inconjurator si intrarea pe pietele internationale a carnii sintetice sau a laptelui vegetal.
„Daca trecem pe sistem sintetic, de unde avem garantia acelei sanatati si complexitati pe care trebuie s-o aiba hrana, carnea sau laptele?! Trebuie sa gasim aceste elemente de echilibru, dar nu se poate obtine siguranta alimentara fara sa ai o productie zootehnica si productie de alimente!” a subliniat presedintele ASAS.