La un deceniu de la constituire, organizatia s-a extins si transformat profund, ajungand o organizatie puternica, prezenta in toata Romania, o voce reprezentativa pentru intreg sectorul vegetal, dar si pentru domenii conexe. Adunarea generala a ASOCIATIEI PRODUCATORILOR DE PORUMB DIN ROMANIA, statutar constituita in ziua de 23 februarie 2023, a votat in unanimitate schimbarea denumirii organizatiei in Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania, in acord cu stadiul sau curent de dezvoltare.
Directorul executiv, Alina Cretu, a prezentat raportul de activitate pe 2022, inclusiv raportul financiar-contabil, din care a reiesit ca activitatea tuturor departamentelor s-a diversificat si a devenit tot mai complexa. In cercetarea aplicata, pe langa reteaua proprie RITAC, unde testeaza sase culturi de camp de importanta majora pentru Romania: porumb, paioase, floarea-soarelui, rapita, soia si sorg, APPR este, la momentul actual, partenera in trei proiecte europene cu finantare din Horizon 2020, dar si in numeroase alte initiative privind agricultura regenerativa si alte practici sustenabile.
APPR conlucreaza regulat si intens cu autoritatile de la Bucuresti si Bruxelles, inclusiv in grupurile de lucru pentru PNS, in echipele specializate ale COPA-COGECA, ale Confederatiei Europene a Porumbului, colaboreaza cu parteneri din industrie. Comunicarea interna (cu membrii APPR) si externa (cu partenerii din industrie si cu publicul larg) a devenit o dimensiune majora in viata organizatiei si este facilitata de platforma FarmForum si de organizarea a numeroase conferinte, podcasturi, ateliere tematice, evenimente in camp (Ziua Porumbului, Ziua Graului, Ziua Culturilor Fixatoare de Azot) sau a Targului FarmConect.
Echipa APPR s-a largit prin angajarea unor tineri absolventi de invatamant superior agricol sau economic si numara in prezent 14 membri, sustinuta fiind si de expertiza unor consultanti veterani in cercetarea agricola.
Cu scopul de a fi cat mai aproape de autoritatile europene si de asociatiile profesionale europene cu care colaboreaza, in 2023 APPR si-a deschis un birou la Bruxelles.
Adunarea generala a prefatat cea de a opta editie a congresului anual al APPR, care a avut oaspeti de seama si a dezbatut teme de interes major pentru fermieri, industrie, dar chiar si pentru publicul larg, confruntat cu spectrul tensiunilor geopolitice de pe Continent. La evenimentul desfasurat la hotelul Crowne Plaza din Bucuresti au participat aproape 600 de invitati, fermieri si reprezentanti relevanti din agri-business.
”Desi presati de diferite provocari si emotii, am reusit sa fim langa factorii decidenti, sa lucram impreuna la Planul National Strategic, care si datorita eforturilor APPR este unul suportabil pentru fermieri. Cu putina deschidere, vom putea sa ne adaptam si sa atragem fondurile europene. Felicit Consiliul Director pentru implicare si sublinez ca este foarte important ca echipa executiva a asociatiei noastre sa aiba parte, in continuare, de sustinere”, a declarat in deschiderea evenimentului, vice-presedintele Forumului APPR, Theodor Ichim.
Alina CRETU, directorul executiv al Forumului APPR, a aratat ca, desi anul precedent a fost plin de provocari, ”suntem adeptii caii dialogului si am reusit sa mentinem un flux continuu si intens de discutii pe variantele finale ale Planului National Strategic al Romaniei, iar in privinta situatiei generate de seceta am gasit solutii impreuna cu partenerii de dialog din institutiile relevante. Asociatia noastra are un nou nume, Forumul APPR, insa am ramas tot noi, cu o palarie noua, mai ampla, sub care am reusit sa reunim profesionisti si din domeniul procesarii si impreuna cu care incearcam sa contribuim la echilibrarea balantei comerciale a tarii noastre.”
La randul ei, Cristina Cionga, directorul adjunct al Forumului APPR a subliniat importanta sustinerii prezentei fermierilor romani la Copa-Cogeca: ”Rolul meu este de a ajuta sa traducem asa-numita bruxelleza pe intelesul tuturor si de a contribui la deslusirea misterelor noii Politici Agricole Comune, o doamna care, trecand de sase decenii, a devenit tot mai imprevizibila si mai plina de toane. Multumim MADR si partenerilor din Alianta pentru Agricultura si Cooperare pentru colaborare, va asiguram ca participam la toate grupurile de lucru si contribuim permanent la dezbateri si la documentele de pozitie pe care le emite Copa-Cogeca.”
Prezent la eveniment, ministrul Petre Daea a oferit asigurari ca este deschis pentru colaborarea cu mediul asociativ: ”Iata ca si porumbul s-a metamorfozat. Felicitari pentru activitate si pentru sprijinul pe care il acordati, va dorim mult succes si sub aceasta noua denumire formidabila. Salut activitatea Copa-Cogeca si profit de ocazie pentru a saluta prezenta secretarului sau general, Pekka Pesonen. Ii multumesc si lui Mihail Dumitru pentru ajutorul dat in conturarea noii PAC si pastrarea specificului agriculturii romanesti.”
In cadrul plenarei a fost prezent si Mihail Dumitru – director general adjunct al DG Agri, care a multumit tuturor pentru implicarea in conturarea Planului National Strategic si a adus clarificari asupra pozitiei Bruxelles-ului in finalizarea PNS-urilor: ”Sunt aici sa va multumesc tuturor celor care ati contribuit la acest proces complex de a avea gata Planul National Strategic al Romaniei. La Bruxelles aveam 28 de PNS-uri gata, iar in contextual izbucnirii conflictului s-a pus intrebarea legitima daca acest PNS, alcatuit inainte, mai era valid. Am chemat la discutii statele pentru a aduce imbunatatiri conforme cu noile provocari si am acordat mult mai multa libertate de a distribui anvelopele financiare intre cei doi piloni.” Directorul general adjunct al DG Agri a subliniat ca dezvoltarea rurala ramane, in continuare, o componenta importanta si ca reinnoirea generatiilor de fermieri a fost incurajata prin alocarea de fonduri pentru tinerii fermieri. De asemenea, a reiterat importanta PNS in procesul de tranzitie catre energia verde si noua era digitala.
Secretarul general al Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, a multumit pentru invitatia la evenimentul de amploare al fermierilor romani si a incurajat la o cat mai mare implicare in luarea deciziilor care vor produce impact asupra activitatilor lor. ”Piata unica a intampinat dereglari de functionare in conditiile conflictului din Ucraina si nu este normal ca Romania sa plateasca un pret mai mare decat alte state membre. Va multumesc pentru alimentele pe care le produceti si ca sunteti furnizori de securitate alimentara pentru toti cetatenii europeni si nu numai.”
In calitate de invitata la eveniment, Eurodeputata Carmen Avram a transmis mesaje de sustinere pentru fermierii romani si a subliniat ca acestia sunt bine reprezentati la nivelul Parlamentului European. ”Traversam o perioada grea, care precede o alta perioada grea. Aceste schimbari dor pe alocuri, dar deschid si poarta pentru mai bine. Cred ca a venit momentul sa obtinem ceea ce cerem, mai ales ca ati fost victime colaterale ale contextelor actuale”, a declarat Carmen Avram.
Alaturi de Forumul APPR, la eveniment au participat si alti parteneri internationali, prin persoana consilierului agricol regional al Ambasadei SUA, Alicia Hernandezsi consilierului pentru afaceri agricole al Ambasadei Frantei, Cyrille Schweizer,care au transmis mesaje de sustinere si apreciere a activitatii desfasurate pentru dezvoltarea sectorului.
Premiile ”Porumbul de Aur”
Evenimentul a gazduit, ca de fiecare data, si decernarea premiilor ”Porumbul de Aur” pentru anul 2022. La categoria ”Neirigat”, trofeul a fost castigat de fermierul Valentin MARGINEAN, din judetul Mures, iar categoria ”Irigat” a fost adjudecat de Nutre Group din Ialomita, reprezentat pe scena de agronomul Ionut GRIU.
A doua parte a evenimentului a fost alocata unor evenimente cu participare internationala care s-au desfasurat in paralel: conferintei ”Embryo”, dedicata fermierilor multiplicatori si cercetarii din domeniul producerii de samanta, si workshop-ul “Agro-Policy”, consacrat Politicii Agricole Comune 2023-2027, unde fermierii si specialistii din domeniu au primit cele mai noi informatii si posibilitatea de a dezbate punctele de interes impreuna cu speakerii prezenti.
Mai mult decat atat, am castigat sprijinul nu numai al Ministerului Agriculturii, ci si al tuturor partilor implicate, in vederea obtinerii unor cadre legale si financiare maleabile si adecvate pentru agricultura nationala”.
Felicitari APPR pentru intreaga activitate desfasurata in ultimii 10 ani si pentru toate progresele inregistrate! Este o organizatie care isi merita succesul si are o contributie nediscutabila la o agricultura din Romania mai inalta si mai moderna.