Vacarii se pregatesc de proteste

Vacarii se pregatesc de proteste

 

Crescatorii de vaci se pregatesc de proteste in Bucuresti si in intreaga tara, intr-un moment in care sunt tot mai aproape de faliment. Acestia sustin ca, in ultimele luni, au primit un pret din ce in ce mai mic pentru laptele livrat la procesatori, care prefera materia prima ieftina adusa din import. Paradoxal, insa, in magazine produsele s-au scumpit.

„In ultimele doua luni, procesatorii au inceput sa scada pretul laptelui cu 15 bani, 30 sau 40 de bani pe litru. La ora aceasta, de la 2,50 – 2,60 lei/litru, sunt zone in judetul Mures si in tara unde se vinde laptele la 1,4 lei, 1,5 sau 1,7 lei. La insistentele si disperarea colegilor mei am hotarat sa gandim la ce avem de facut de acum inainte: ne vindem animalele pentru ca nu avem cum supravietui, mergem pe pierdere sau ne indreptam spre ministrul Agriculturii, spre premierul Romaniei, spre presedintele tarii, sa le spunem ca. altfel, suntem obligati sa ne inchidem afacerea. Chiar nu-i gluma de data aceasta, pentru ca ne-a prins intr-o situatie din care nu mai avem iesire, dupa un an de seceta, in care nu am avut porumb siloz, nu am avut lucerna decat 20%. La productia de lapte judetul Mures e pe locul unu pe tara, dar de data aceasta nu se mai poate sa nu se diminueze cu cel putin 50%”, a declarat pentru Radio Tg. Mures Iacob Boca, vicepresedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine.

Acesta spune ca producatorii romani raman cu cantitati foarte mari de lapte nevandut, deoarece procesatorii aduc lapte ieftin din strainatate, cum s-a intamplat, de exemplu, la o fabrica din judetul Brasov. Laptele de import are un pret de 1,60-1,70 lei/litru.

„Fermierii sunt disperati si pana la urma ceda si vor semna si cu 1,50 sau 1,40 lei litrul, sa mai poata razbi o luna-doua, sa scoata vacile in primavara. (…). La noi s-a ieftinit laptele cu 30%, iar la raft a crescut pretul. Deci retailerii, multinationalele care vand produsele de la fabricile noastre, ar trebui sa scoata taxa de raft, care e o aberatie! Daca laptele de pe poarta fabricii iese la un 4,00-4,20 lei litrul, la magazine pe raft apare la 7 lei, 8 lei litrul de lapte”, a mai spus Boca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *