Usturoiul ”Benone”, cel mai gustos si iute. A fost creat de Statiunea de Cercetare Legumicola pentru un legumicultor buzoian

Usturoiul ”Benone”, cel mai gustos si iute. A fost creat de Statiunea de Cercetare Legumicola pentru un legumicultor buzoian

 

Un fermier buzoian a dat lovitura cu usturoiul romanesc: cultiva un soi nou, botezat Benone, dupa numele celebrului interpret de muzica populara, Benone Sinulescu. E mai dulceag, mai aromat si mai iute decat cel din import, spun creatorii acestui usturoi, adica specialistii Statiunii de Cercetare Legumicola Buzau. Hotarat sa relanseze traditia cultivarii usturoiului in apropiere de Ramnicu Sarat, Valentin Jecu a apelat in urma cu cinci ani la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare in Legumiculura din Buzau pentru a-i dezvolta un sortiment rezistent si gustos.

Cercetatorii de aici au reusit sa preia de la gradinari din Ramnicelu soiurile locale aflate in pericol de disparitie si sa dezvolte altele noi. Dintre acestea, usturoiul Benone a fost deja omologat si este aproape gata sa ajunga pe mesele romanilor, potrivit Stiri de Buzau.

”In acest moment avem cultivata o suprafata de 15 hectare numai cu soiul Benone, dezvoltat impreuna cu Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau. In primul si in primul rand, are acel gust unic, acel gust dulce-acrisor-iute, pe care nu-l mai are niciun alt soi de usturoi pe care il gasesti pe piata. Calitatile vin si din terenul zonei, care ii da aceste calitati unice”, spune Valentin Jecu.

Usturoiul Benone creste pe terenuri fertile din Ramnicelu, localitate de langa Ramnicu Sarat vestita la nivel national pentru gustosul usturoi. Solul bun si pricepere a generatiilor de cultivatori au facut ca acest usturoi sa capete multe calitati.

”Trebuie sa stim ca usturoiul are cerinte speciale de sol si de clima. Nu se obtin rezultate bune pe tot teritoriul tarii noastre ci numai in zone pretabile pentru usturoi, in luncile raurilor, in zone cu teren usor nisipos, cu drenaj bun, asa cum este in apropierea albiei raului Ramnicu Sarat”, spune cercetatorul Costel Vinatoru, de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura.
Usturoiul Benone va ajunge la sfarsitul lunii iunie in pietele din Buzau, Vrancea si Bucuresti.

Usturoiul Benone va fi ambalat in plase de rafie, in cantitati mici, pentru a rezista multe luni in conditii minime de pastrare. Pentru noul sortiment, fermierul din comuna Ramnicelu a primit deja comenzi de la cativa producatori buzoieni de carnati de Plescoi dar si de la un supermarket din Vrancea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *