Programul “Rabla pentru electrocasnice” 2021. Cati bani puteti primi

Programul “Rabla pentru electrocasnice” 2021. Cati bani puteti primi

 

Programul “Rabla pentru electrocasnice”- sesiunea 2021 a fost lansat in data de 14 mai, cu perioada de inscriere a persoanelor fizice, informeaza Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), care pot sa beneficieze de oportunitatea de a se inscrie si de a obtine unul sau mai multe vouchere.  Beneficiarii vor avea la dispozitie sapte zile in vederea inscrierii in program prin crearea contului de utilizator in aplicatia informatica dedicata.

Contul de utilizator este un element de noutate al acestei editii a programului si permite atat selectia voucherelor, cat si urmarirea statusului acestora.

“Inscrierea solicitantilor in Program consta in crearea contului de utilizator, pentru care se introduc urmatoarele date: nume, prenume, localitate si judet, cod numeric personal (CNP), adresa de e-mail si numarul de telefon valid. Beneficiarul are obligatia de a incarca CI/BI si declaratia pe proprie raspundere pusa la dispozitie de AFM pana la momentul utilizarii voucherului. Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validarii acestora de catre AFM, termen in care trebuie utilizate la un comerciant validat. Dupa inscrierea solicitantilor prin crearea conturilor de utilizator, demareaza etapele de selectie, in aplicatia informatica, a voucherelor aferente echipamentelor noi, prima categorie fiind cea a masinilor de spalat rufe/vase si a frigiderelor/congelatoarelor. Perioada de derulare a unei etape de selectie a voucherelor dintr-o categorie este de 14 zile sau pana la epuizarea bugetului alocat etapei respective”, se mentioneaza in comunicat.

Mai multe etape

Editia din 2021 se va desfasura etapizat, dupa cum urmeaza: Inscrierea persoanelor fizice in aplicatie, prin crearea conturilor de utilizator (14 mai-20 mai); Etapa I: Selectia voucherelor aferente categoriei din care fac parte masinile de spalat rufe/vase si frigiderele/congelatoarele (21 mai – 3 iunie); Etapa II: Selectia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile si tabletele (4 – 17 iunie); Etapa III: Selectia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer conditionat, uscatoarele de rufe si aspiratoarele (18 iunie – 1 iulie).

De asemenea, concomitent cu inscrierea solicitantilor in programul guvernamental, prin crearea conturilor de utilizator se va desfasura si sesiunea de inscriere in vederea validarii comerciantilor, realizata tot prin intermediul aplicatiei informatice.

Echipamentele incluse in program

Anul acesta, echipamentele incluse in program si sumele aferente fiecarui echipament sunt: 400 de lei pentru masini de spalat rufe, inclusiv cu uscator avand cel putin noua clasa energetica C; 400 de lei pentru masini de spalat vase avand cel putin noua clasa energetica D; 400 de lei pentru aparate de aer conditionat, inclusiv aparate de aer conditionat portabile, cu eficienta energetica la racire cel putin A++; 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/congelatoare avand cel putin noua clasa energetica E; 400 lei pentru televizoare avand cel putin noua clasa energetica E; 400 lei pentru uscatoare de rufe cu eficienta energetica cel putin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an; 500 de lei pentru laptopuri; 300 de lei pentru tablete.

O alta noutate este faptul ca pentru laptopuri si tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrala si monitor, fie un alt echipament inclus in program, cu exceptia laptopurilor si tabletelor vechi. In plus, pentru masinile de spalat vase, precum si pentru uscatoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus in program.

Listele cu beneficiarii aprobati vor fi publicate pe site-ul institutiei, www.afm.ro, la sectiunea dedicata programului.

Bugetul alocat editiei din acest an a programului “Rabla pentru electrocasnice” este de 75 milioane de lei, aproape dublu fata de sesiunea din 2019, cand a fost alocata suma de 40 de milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *