Fermierii membri ai Federatiei ,,PRO AGRO” si ai Uniunii de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV” atrag atentia ca daca se aproba in forma initiala proiectul legislativ L 107/2021 pentru modificarea Legii nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan, Romania risca sa ajunga ca 7 milioane de ha arabil, din 9.4 milioane de ha, sa fie detinute de straini.
Fermeirii fac un apel la parlamentari sa se asigure “ca forma proiectului legislativ L 107/2021 aprobata, mentine conditiile privind domiciliul national, obligatia achitarii unui impozit de 80% pentru diferenta de pret al terenurilor extravilane vandute mai devreme de 8 ani si sa fie introduse articole noi care sa statueze interzicerea darii in plata daca nu se parcurge si respecta procedura din prezenta lege, introducerea unui plafon pentru persoanele fizice si juridice care vor sa achizitionez teren, ramanand ca in arenda, sa se poata exploata suprafete nelimitat, de oricine”.
Obiectivul principal al dezbaterii timp de 2 ani a proiectului Legislativ (Plx. 336/2018) pentru modificarea Legii nr. 17/2014, privind unele masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan, a fost sa previna specula cu terenuri agricole si sa reduca si sa combata fenomenul de acaparare a terenurilor din Romania, fiind exemplul negativ cel mai elocvent din U.E.
Avand in vedere ca:
Ø Legea 175 a fost publicata si intrat in vigoare pe 13 octombrie 2020;
Ø Ordinul cu normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 17/2014, actualizat la zi a fost publicat si intrat in vigoare in 8 februarie 2021;
Ø Proiectul legislativ L 107/2021 a fost inregistrat la Senat pe 9 martie 2021, la 30 de zile dupa intrarea in vigoare a normelor metodologice, fara a astepta sa treaca minimum 1 an pentru a vedea cum functioneaza forma imbunatatita;
“Este prematur ca orice parte interesata sa se pronunte si sa spuna ca Legea nr. 17/2014 actualizata la zi nu este buna, din moment ce nu am asteptat nici sa fie incheiate primele tranzactii initiate dupa aparitia normelor metodologice din 8.02.2021, ale prezentei legi”, se arata intr-un comunicat ale celor doua organizatii de fermieri.
La elaborarea si aprobarea Legii nr. 175/2020, au fost analizate impreuna cu organizatiile profesionale din sectorul agricol, preluate si aprobate conditii din alte state europene, precum Franta si Germania, motiv pentru care a si trecut la Curtea Constitutionala.
Este foarte important pentru asigurarea securitatii alimentare si suveranitatii teritoriale a Romaniei, sa ramana in vigoare obligatia cumparatorilor si/sau actionarilor persoanelor juridice care intentioneaza sa achizitioneze teren extravilan agricol, de a avea domiciliul pe teritoriul national, cu minimum 5 ani inainte de tranzactie, preluata dupa modelul francez unde exista aceasta obligatie pentru minimum 7 ani.
Totodata, in Germania, pentru a preveni specula cu terenuri agricole, preluate de catre fondurile de investitii, s-a introdus obligatia impozitarii cu 80 % a diferentei de pret, daca se vinde terenul mai devreme de 10 ani. In Romania, exista in legea in vigoare, obligatia impozitarii cu 80 % a diferentei de pret, daca se vinde terenul mai devreme de 8 ani, de la momentul achizitiei, la momentul vanzarii.
Aceste doua elemente, sunt cele mai importante elemente de protectie, pentru a preveni specula cu terenuri agricole si exploatarea terenului in scopul pentru care a fost achizitionat. Daca acestea vor fi eliminate din continutul Legii nr. 17/2014, atunci vom ramane fara nici un fel de protectie, nerespectand inclusiv principiul reciprocitatii.
Practic, toate consultarile si schimbarile de legislatie cu privire la acest subiect au fost indreptate impotriva terenului agricol pentru ceea ce este: resursa strategica de interes national, invocandu-se in schimb limitarea dreptul de proprietate care este de fapt, doar de “exploatare “ al acest bun.
Proprietarul are un drept de exploatare cu respect pentru fertilitatea solului si pentru calitatile lui de productie, ori vanzarea terenurilor agricole la liber, reducand sanctiunile prevazute in forma legislativa in vigoare, continua procesul de faramitare si incurajeaza instrainarea in favoarea unor investitori speculativi, in detrimentul celui autohton care lucreaza terenul, respectand un cod de bune practici.
“Facem un apel la parlamentari sa constientizeze, sustina si asigure, ca forma proiectului legislativ L 107/2021 aprobata, mentine conditiile privind domiciliul national, obligatia achitarii unui impozit de 80% pentru diferenta de pret al terenurilor extravilane vandute mai devreme de 8 ani si sa fie introduse articole noi care sa statueze interzicerea darii in plata daca nu se parcurge si respecta procedura din prezenta lege, introducerea unui plafon pentru persoanele fizice si juridice care vor sa achizitionez teren, ramanand ca in arenda, sa se poata exploata suprafete nelimitat, de oricine”, se arata in comunicat.
Comunicatul este semnat de Ionel ARION, presedinte Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – ,,PRO AGRO” si Mircea Baluta, Presedinte Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”.