Preturile la transportul cerealelor au explodat pur si simplu, insa mai exista o alta mare problema: soferii de camioane isi dau demisia pe capete, pentru ca s-au saturat sa stea la coada zile intregi ca sa reuseasca sa descarce marfa in portul Constanta, iar, mai mult, deseori apar chiar conflicte cu soferii straini.
Adevarul este ca spiritele sunt destul de incinse, putem vorbi chiar de un job extrem, pentru ca nu o data au fost inregistrate batai intre soferii romani si cei straini.
‘’Fermierii care s-au dotat au si mijloace de transport – camioane, care sunt conduse de soferi. Ei bine, aflam in ultimul timp de demisii in masa ale soferilor care cara cerealele. De ce? Pentru ca a devenit cumva un serviciu extrem, un job extrem, se duc in port si stau la cozi de 70 de ore si poate peste 70 de ore si la vara vor fi si mai mari, garantam acest lucru. Timp de 70 de ore imping camionul la coada metru cu metru. …Sunt foarte stresati, au inceput sa se bata, nu se inteleg cu soferii straini care nu vorbesc limba romana sau engleza si atunci acolo este un loc de tensiune maxima’’, spune Theodor Ichim, vicepresedintele Forumului APPR.
Acesta spune ca de vina pentru aceasta situatie este si faptul ca aceste camioane descarca intotdeauna ultimele, desi principalul mijloc de transport si mod de transport al cerealelor din Romania a ramas inca cel auto. ’’Barjele au prioritate, trenurile, iar camionul auto ramane ultimul care completeaza practic timpii de descarcare atunci cand se inlocuiesc barjele si trenurile’’, arata Ichim.
Fermierii solicita autoritatilor ca fluxurile de marfa sa fie separate, intr-o parte sa fie cea romaneasca, iar de cealalta cea din Ucraina. Noul ministru al Agriculturii Florin Barbu spune ca analizeaza aceasta masura, la care foarte probabil se va recurge, potrivit Puterea.ro.