Ajutoare pentru legumicultori: Kit pentru incalzirea solariilor

Ajutoare pentru legumicultori: Kit pentru incalzirea solariilor

 

Legumicultura pare sa constituie un domeniu important pentru noul sef de la Agricultura, Florin Barbu, care continua programele fostului ministru Petre Daea si readuce in prim-plan proiecte precum infiintarea centrelor regionale de colectare a fructelor si legumelor, kitul pentru incalzirea serelor si solariilor sau Casa de Comert Agroalimentar Unirea.

Ministrul le promite legumicultorilor ca, in acest an, cel mai probabil in luna septembrie, vor putea sa acceseze fonduri nerambursabile de 70.000 euro pentru incalzirea serelor si solariilor in care se cultiva legume. Banii provin din Planul National Strategic si se acorda tinerilor care se vor instala anul acesta. Fondurile puse la dispozitie se ridica la circa 250 milioane euro.

Masura se vrea un ajutor dat tinerilor fermieri, astfel incat sectorul sa devina cat mai atractiv pentru noile generatii, iar, pe de alta parte, romanii sa aiba legume pe masa tot timpul anului. La acest moment, dintr-un total de 22.000 de cereri inregistrate in cadrul Programului Tomata, peste 7.500 au fost depuse de catre fermieri tineri cu varsta sub 40 de ani, ceea ce este un semnal incurajator. 

Pentru a veni in sprijinul lor, se are in vedere acordarea unui ajutor pentru achizitia de echipamente de incalzire pentru productia de legume in sere si solarii, dar si pentru incalzire sau capital de lucru.

‘’Kitul de 70.000 euro va include centrala, partea de incalzire in interiorul serei, inclusiv cu panourile fotovoltaice pentru consum de curent…In functie de zona, va fi aplicat orice fel de proiect, incalzirea poate sa fie pe solid, panouri fotovoltaice – centrale pe curent, inclusiv pe gaz’’, a declarat ministrul Agriculturii in cadrul unei conferinte organizate de Antena 3 CNN.

Tinerii fermieri care vor sa primeasca ajutorul de 70.000 euro trebuie sa stie ca nu este nevoie sa aiba experienta. De asemenea, instalarea trebuie sa se faca, in acest an. Foarte important: banii se acorda persoanelor fizice autorizate.

15 centre de colectare regionale

In acelasi timp, ministrul a vorbit si despre proiectul infiintarii unui numar de 15 centre de colectare pentru legume si fructe in tara, care ar urma sa devina functionale, in 2024. Acestea vor fi dotate cu patru benzi de sortare pentru rosii, castraveti, ardei gras si kapia. 

Proprietarul centrelor va fi Casa Unirea, valoarea investitiei fiind estimata la circa 2,5 milioane euro. Se va lucra cu cooperative de producatori a caror productie va fi preluata de Casa Unirea, care se va ocupa de vanzarea productiei in supermarketuri, dupa cum sustine Florin Barbu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *