Supercomputerul de la BASF

Supercomputerul de la BASF

 

BASF a pus in functiune un nou supercomputer la sediul sau din Ludwigshafen, inlocuindu-l pe cel existent. Cu o putere de calcul de 3 petaflops, noul supercomputer este considerabil mai puternic decat predecesorul sau de numai 1,75 petaflops.

“Tehnologiile digitale se numara printre cele mai importante instrumente pentru extinderea capacitatilor noastre de cercetare si dezvoltare”, a declarat dr. Melanie Maas-Brunner, membru al Consiliului Director si Chief Technology Officer in cadrul BASF. Spre exemplu, aceasta a mentionat ca in zilele noastre este necesara o putere de calcul peste medie pentru a identifica cele mai promitatoare structuri polimerice dintre mii de posibilitati.

In ultimii cinci ani, am lucrat cu succes la nivel mondial cu supercomputerul nostru Quriosity. Acesta ne-a permis sa reducem semnificativ timpul de dezvoltare pentru molecule si compusi chimici inovatori si, astfel, sa acceleram lansarea pe piata a noilor produse, a afirmat Maas-Brunner.

 Cu toate acestea, capacitatea sa de calcul nu mai era suficienta. In plus, complexitatea proiectelor de cercetare si, implicit, a cerintelor adresate supercomputerului au continuat sa creasca. Prin urmare, s-a decis investitia intr-un nou computer de inalta performanta.

Noul supercomputer a fost fabricat de Hewlett Packard Enterprise (HPE) si utilizeaza procesoare AMD (CPUs). Acesta are un concept inovator de racire bazat pe racirea cu apa calda. Sistemul absoarbe caldura acolo unde este generata in supercomputer si o transporta la distanta, ceea ce reduce semnificativ energia necesara si, implicit, costurile de operare. Noul supercomputer BASF, denumit Quriosity, la fel ca predecesorul sau, este cel mai mare supercomputer din lume utilizat in cercetarea chimica industriala. Supercomputerul anterior va fi reconditionat de HPE, cu o rata de recuperare de peste 95%.

“Pe langa propriul sau supercomputer, BASF are in plan sa utilizeze si puterea de calcul disponibila in cloud. Aceasta solutie hibrida ne ofera cea mai buna flexibilitate tehnica si operationala posibila. Ne permite sa gestionam solicitarile care necesita o putere de procesare exceptional de mare, precum si sa lucram la sarcini speciale pentru care propriul nostru supercomputer nu este conceput”, a declarat Maas-Brunner.

Supercomputerul permite abordari de cercetare fundamental noi

Ca instrument digital, supercomputerul economiseste enorm de mult timp. Calcule care ar fi durat aproximativ un an in trecut pot fi realizate de un supercomputer in doar cateva zile. Acest lucru a redus timpul de dezvoltare a produselor. Am reusit sa identificam si sa utilizam conexiuni ascunse anterior pentru a stimula abordari de cercetare complet noi, a precizat Maas-Brunner.

Supercomputerul Quriosity este folosit de BASF incepand din 2017. In acest interval, acesta a efectuat o medie de 20.000 de sarcini pe zi si este utilizat de peste 400 de angajati din intreaga lume. Spre exemplu, in domeniul produselor de ingrijire personala, simularile complexe realizate de supercomputer ajuta cercetatorii sa inteleaga mai bine compozitia produselor de ingrijire personala si sa prezica in mod mai precis ce ingrediente cosmetice se vor potrivi in mod optim pentru a obtine efectul dorit.

Simularile contribuie, de asemenea, la planificarea si optimizarea proceselor de reactie. De exemplu, prin simularea distributiei substantelor si a temperaturii intr-un reactor, se pot obtine informatii utile pentru imbunatatirea continua a productiei. Intr-un stadiu timpuriu al dezvoltarii produselor pentru protectia plantelor, prin utilizarea modelarii moleculare, supercomputerul poate identifica rapid compusi adecvati care sa fie eficienti si siguri pentru mediul inconjurator. Cu toate acestea, supercomputerul este utilizat si in proiecte din afara zonei de cercetare si dezvoltare. De exemplu, contribuie la optimizarea dinamicii fluidelor in componentele fabricilor, in operatiunile de productie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *