Fructele de mare, o piata de 60  milioane euro

Fructele de mare, o piata de 60 milioane euro

 

Cu taote ca piata fructelor de mare este destul de mica în Romania – 60 milioane de euro, exista o categorie de produse care creste semnificativ în preferintele consumatorilor: crevetii.

Majorarea consumului se explica prin faptul ca romanii sunt tot mai interesati de o alimentatie sanatoasa, bazata pe diete mediteraneene.

În primul trimestru din 2023, piata de creveti în Romania a crescut cu aproximativ 15%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, urmarind tendinta ascendenta a ultimilor ani. Astfel, în preferintele romanilor, pe segmentul fructelor de mare, crevetii sunt pe primul loc cu 50% din totalul vanzarilor, urmati de scoici, cu aproximativ 15% si calamar, cu 7%, potrivit estimarilor importatorului si distribuitorului Alfredo Seafood.

Tendinta s-a manifestat înca din 2020 si s-a accentuat, în ultimii ani. În cazul Alfredo Seafood, crevetii au fost cele mai vandute fructe de mare în primul trimestru din 2023, înregistrand o crestere cu peste 30% fata de primele luni din 2022. Diferitele sortimente de creveti au cumulat aproximativ 60% din valoarea vanzarilor, urmati de scoici, calamar si caracatita, fiecare cu o pondere de mai putin de 10%.

“Cred ca romanii au devenit mult mai atenti cu ceea ce mananca si mult mai bine informati legat de beneficiile alimentelor pentru sanatate, certificarile de calitate, provenienta si chiar modalitatea de prelucrare a produselor. Crevetii sunt unul dintre cele mai sanatoase alimente, nu doar gustoase, cu un continut mare de vitamine, proteine, acizi grasi si numeroase alte substante nutritive”, a declarat Mihai Cristian Darmanescu, fondator Alfredo Seafood.

Pe plan local, crevetii care se gasesc în magazine provin din ape marine si oceanice din zonele calde sau temperate. Crevetii de cea mai buna calitate provin din Asia, preponderent din Vietnam, India si Bangladesh, precum si de pe coastele Americii de Sud si sunt atat salbatici, cat si de acvacultura, dupa cum spun expertii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *