Top 3 cele mai mari ferme ecologice din Romania

Top 3 cele mai mari ferme ecologice din Romania

 

Cea mai mare ferma ecologica din Romania administreaza circa 9.000 hectare de teren agricol, adica cam cat ceilalti doi jucatori din topul celor mai importante companii care activeaza in sector la un loc.

Prima pozitie in top este ocupata de Agrodelta Sireasa, firma detinuta de fostul senator Traian Rece, care a reusit sa concesioneze mai multe terenuri de la Consiliul Judetean Tulcea pentru niste sume modice, adica undeva la 20 de dolari pe hectar, potrivit informatiilor din presa.

Anul trecut, compania lucra 8.900 hectare in sistem ecologic in judetul Tulcea pe care erau infiintate culturi de grau, porumb, floarea soarelui sau lucerna certificate de Bio Cert  Traditional.

In 2022, compania a avut o cifra de afaceri de 6,2 milioane de lei, in crestere cu aproape un milion de lei, fata de anul anterior, si un profit net de aproximativ un milion de lei.

Locul doi in topul pe anul 2023, potrivit informatiilor furnizate Puterea.ro de catre APIA, este ocupat de firma Agricola Alba din Dumbrava, judetul Timis, controlata de italieni – Casa Lionello SRL – si de departe cea mai rentabila, la prima vedere.

Conform datelor societatii de certificare BioAgriCert, in 2022, firma lucra in sistem ecologic circa 5.000 ha de teren cultivat cu grau comun de toamna, grau Spelta, secara de toamna, mazare de toamna verde, lucerna, floarea soarelui sau soia.

Compania a realizat, anul trecut, o cifra de afaceri de 36,6 milioane de lei, la un profit net de 3,7 milioane lei cu doar doi salariati.

Pe locul trei in clasament se afla Cerealbio din Timis, cu actionari tot italieni (Borno Luigi si Stefano Guarnieri), care administreaza 3.759 ha, in diverse stadii de conversie, terenuri cultivate cu floarea soarelui, grau dur, rapita, soia, lucerna sau plante de nutret in localitatile Livezile si Banloc. In 2022, firma a avut o cifra de afaceri de 15,5 milioane de lei si un profit net de 2,1 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *