ACDBR – O noua conducere si proiecte ambitioase pentru perioada viitoare

ACDBR – O noua conducere si proiecte ambitioase pentru perioada viitoare

 

Asociatia Companiilor Distribuitoare de Bunuri de Larg Consum (ACDBR) are o noua conducere, incepand cu luna iulie, reprezentata de Luigi Hirjanu (Potpuriu) si Constantin Dumitriu (Full Solutions), dupa ce Ovidiu Gheorghe, fostul presedinte, a devenit Consilier de Stat in Cancelaria Prim-ministrului Romaniei.

Noua conducere a fost desemnata in urma intalnirii de la Craiova a membrilor asociatiei, eveniment organizat la sediul Nitela. Aici a avut loc conferinta cu tema ”Distributia de bunuri si comertul traditional, in contextul dezvoltarii regionale”, unde a fost stabilit si planul de bataie pentru perioada urmatoare.

De asemenea, intalnirea a fost un bun prilej pentru antreprenorii prezenti la eveniment sa arate care sunt problemele cu care se confunta sectorul, la acest moment, de la cele de ordin legislativ, care impiedica accesul la fondurile europene, birocratie si pana la lipsa fortei de munca, a soferilor in primul rand.

S-a mai vorbit si de necesitatea unor masuri de sustinere a comertului traditional, reprezentat de micile afaceri de familie, care risca sa dispara definitiv in competita cu marii retaileri. Ultima lovitura: micii comercianti nu au cum sa-si permita sa aloce 15.000 euro pentru achizitionarea echipamentului pentru implementarea sistemului de garantie-returnare RetuRO pentru ambalaje.

De asemenea au fost prezentate de catre autoritatile prezente la evenimente oportunitatile de finantare existente la nivel national si regional, accentul fiind pus pe Programul Regional Sud-Vest Oltenia si Programul Tranzitie Justa.

Iata care sunt prioritatile ACDBR pentru perioda urmatoare:

  • Crearea Retelei celor 8 Depozite Regionale de colectare, sortare, procesare, ambalare si comercializare de produse romanesti
  • Constituirea Retelei Nationale a Magazinelor de Proximitate Independente,
  • Desfasurarea Campaniei publice FACUT IN TARA MEA – Alege romaneste. Alege-ti viitorul!
  • Facilitarea accesului la programele de finantare din fonduri publice nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor din sectorul distributiei,
  • Necesitatea protejarii consumatorilor, a lucratorilor si a producatorilor de posibilul abuz de putere dominanta al supermagazinelor (Declaratia nr. 88/ 2007 a Parlamentului European), prin punerea in aplicare a Legii nr. 81/ 2022, privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi, in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar si a Legii nr. 321/ 2009 privind comercializarea produselor alimentare
  • Recunoasterea in Strategia Nationala de Competitivitate a Romaniei 2021 – 2027 a importantei fundamentale a distributiei de bunuri in comert, ca liant intre producator si comerciantul final.

Printre invitatii de la intanirea de la Craiova s-au numarat Alexandru Stanescu, Directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia, Ovidiu Gheorghe, consilier de stat si fost presedinte al ACDBR, Mihail Neatu, vicepresedintele CJ Dolj, precum si primarul Craiovei, Lia-Olguta Vasilescu.

ACDBR reprezinta distributia traditionala a bunurilor de larg consum pe teritoriul national. Asociatia a fost infiintata in anul 2015 si are in prezent 37 de membri, cu o cifra de afaceri insumata de cca. 1,7 miliarde euro, o cota de piata de cca. 35% din totalul pietei de distributie traditionale de bunuri, peste 10.000 de angajati si aproximativ 80.000 de clienti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *