Lipsa fortei de munca reprezinta o problema cu care se confrunta de ani buni angajatorii din Romania. Fostul ministru al Muncii, Lia Olguta Vasilescu, primarul Craiovei, in prezent, spune ca poate n-ar fi rau sa fie luata in calcul varianta relocarii populatiei.
Adica, cum se practica in perioada comunista, adusi muncitori din zonele mai sarace catre centrele economice care se dezvolta. In varianta actuala, ce-i drept. Mai simplu spus, o relocare adaptata la timpurile noastre, cu facilitati oferite de Ministerul Muncii, care sa-i faca pe oameni sa fie dispusi sa plece sa se angajeze in alte zone decat cele de bastina.
“Stiti cum era pe vremea lui Ceausescu, erai din Moldova, te gasea fara loc de munca si spunea: de maine te duci la Craiova, ai apartament acolo, iti iei familia, te muti si te angajezi in locul cutare. Nu mai poate sa fie asa, noi trebuie sa gasim foarte multe facilitati. Ministerul Muncii, cel putin acum cativa ani, le-a dezvoltat, insa, din pacate, mediul de afaceri fie n-a stiut, fie n-a avut incredere, nu le-a accesat”, a declarat Olguta Vasilescu la un eveniment organizat recent la Craiova de Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR).
Un exemplu in acest sens este Aradul, unde inclusiv oltenii s-au dus sa lucreze, atrasi de salariile bune, potrivit Puterea.ro.
”Este clar ca va trebui sa incepem sa mutam populatia catre centrele acestea foarte importante, care se dezvolta din punct de vedere economic. Sa aducem de peste tot de unde se poate …Uitati-va ce se intampla in Arad, in Oradea, in judetele de granita, nu pentru ca sunt mai destepti si mai frumosi, ci deoarece sunt foarte aproape de reteaua de autostrazi europeana. Sunt foarte multi care au plecat chiar din judetul Dolj ca sa se angajeze acolo, pentru ca li s-au oferit niste salarii atractive si s–a dezvoltat foarte frumos zona. Acelasi lucru vrem sa facem si noi”, a mai spus primarul Craiovei.
Aceasta a recunoscut ca sunt multe firme care ar vrea sa investeasca sau sa se extinda in Craiova, dar se tem ca nu gasesc forta de munca. Pana una-alta, cei care au putut, au apelat la muncitorii straini, care se vad la tot pasul pe santierele de constructii.
”Ma uit in santierele craiovene. La ora actuala, se munceste numai cu oameni din Sri Lanka, Bangladesh, Nepal. Sunt foarte seriosi, spre deosebire de ai nostri, care vin, isi iau echipamentul pe ei si a doua zi nu mai apar, dispar cu tot cu echipament, aceasta se intampla la noi”, a mai precizat edilul.
Distribuitorii romani de marfuri s-au plans, dincolo de problemele legate de cadrul legislativ si de imposibilitatea de a accesa fonduri europene, de lipsa fortei de munca – soferii, in special -, problema cu care se confrunta intreaga economie romaneasca. Acestia considera ca in lipsa unor masuri de sustinere a sectorului, comertul traditional, aprovizionat de membrii ACDBR, risca sa se prabuseasca in competitia acerba cu marile lanturi de retail.
Asociatia ACDBR reprezinta distributia traditionala a bunurilor de larg consum pe teritoriul national. ACDBR are in prezent 37 de membri, care au o cifra de afaceri insumata de aproximativ 1,7 miliarde euro, o cota de piata de 35% din totalul pietei de distributie traditionale de bunuri, peste 10.000 de angajati si aproximativ 80.000 de clienti.