Theodor Ichim, APAD: Fara irigatii ne reprofilam, facem plimbari cu camila

Theodor Ichim, APAD: Fara irigatii ne reprofilam, facem plimbari cu camila

 

Seceta care a afectat grav agricultura Romaniei in ultimii ani provoaca grave prejudicii fermierilor, fenomenul de desertificare fiind unul accelerat. In aceste conditii, doar reabilitarea sistemului de irigatii poate intarzia sau stopa acest fenomen.

“Daca nu reabilitam sistemul de irigatii, s-ar putea sa ne schimbam domeniul de activitate. Si-o sa facem plimbari cu camila”, a declarat Theodor Ichim, un fermier din Constanța care lucreaza circa 2.000 ha, la Ziua Porumbului de la Orezu (Ialomita). El este si presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Dobrogea (APAD).

Ichim a insistat asupra faptului ca irigatiile sunt acum o prioritate absoluta si chiar exista fonduri pentru reabilitarea sustenabila a sistemului de irigatii.

“Ca o placa stricata eu o sa repet incontinuu: trebuie reabilitat sistemul de irigatii. Si noi, ca asociatie, am venit cu o propunere catre autoritati Toata munca depusa in elaborarea planului national de irigatii din PNRR sa o transpunem acum in orice program se poate – planul national de investitii, pe orice fel de program national. Ca si sursa de finantare, daca nu se realizeaza pe PNRR, am putea lua bani de la ministerele care au accesat si acceseaza fonduri PNRR si ale caror bugete de investitii nu vor mai putea fi cheltuite”, a conchis Ichim.

Judetul Constanta a fost una din zonele cele mai afectate de seceta in 2020, cu pagube chiar de 100% in cazul multor fermieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *