Cercetatorul Costel Vinatoru: Suntem intr-o economie de piata tribala

Cercetatorul Costel Vinatoru: Suntem intr-o economie de piata tribala

 

Cercetatorul Costel Vinatoru de la Statiunea de Cercetare – Dezvoltare Legumicola de la Buzau sustine ca atat timp cat producatorii de legume nu se vor organiza si nici nu va exista o planificare a productiei la nivel central, nu putem vorbi de o economie de piata in adevaratul sens al cuvantului, iar legumicultura romaneasca n-are nicio sansa sa devina rentabila.

“Cred ca deranjez daca spun adevarul, suntem intr-o economie de piata tribala, ceea ce ii dejavantajeaza foarte mult pe producatorii nostri. Atat timp cat nu suntem organizati si nu avem o planificare la nivel central, nu se poate vorbi de productii echilibrate, astfel incat sa fie obtinut un pret bun si contracte ferme, iar aceasta face ca preturile sa nu fie pe placul cutivatorilor, adica sa nu inregistreze profituri”, a declarat pentru FoodBiz Costel Vinatoru.

El a vorbit si despre practicile unor comercianti care aduc marfa din import sub brand romanesc de obicei inainte ca marfa autohtona sa iasa pe piata. Ori in momentul cand productia locala ajunge la vanzare, piata este deja invadata cu produse de import, iar preturile pur si simplu se prabusesc.

“Ati vazut excesul de productie la pepeni, acolo sunt doua mari probleme, suprafete mai mari decat consumul pe parcursul perioadei respective. Au fost importuri masive inainte de a aparea productia romaneasca si oarecum mascate sub brand romanesc, chipurile ca sunt pepeni din Romania, ceea ce a facut ca in momentul in care cultivatorii au iesit pe piata cu adevarata productie romaneasca, pretul sa cada. Din cauza lipsei capacitatilor de depozitare si procesare, cultivatorul este nevoit sa vanda cu un pret mic si fara eficienta economica”, a mai spus Vinatoru.

Citeste si MADR: Ajutorul pentru legumele cultivate in spatii protejate creste la 2.210 euro/1.000 metri patrati

2021 este cel mai prost an din ultimele trei decenii pentru legumicultorii locali, dupa cum au anuntat patronatele din sector.

Nu doar ca multi producatori au fost nevoiti sa vanda marfa la preturi foarte mici, au fost inregistrate chiar si cazuri in care n-au reusit sa scape de ea nici macar gratis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *