Emil Dumitru despre legea arendei: Cand se dezmembreaza o proprietate, mostenitorii pot rezilia oricand contractul

Emil Dumitru despre legea arendei: Cand se dezmembreaza o proprietate, mostenitorii pot rezilia oricand contractul

 

Mostenitorii pot rezilia oricand un contract de arenda, potrivit prevederilor Codului Civil, fapt care are implicatii semnificative asupra planurilor de investitii si de dezvoltare a fermierilor care au terenuri in arenda.

O data cu dezbaterea succesorala, atunci cand se dezmembreaza o proprietate, cei care sunt mostenitorii de drept pot oricand sa rezilieze contractul pentru ca asa este prevazut in Codul Civil astazi, si este o problema de fond si, practic, nu ofera o siguranta juridica astfel incat un fermier sa faca o investitie de cateva milioane de euro intr-un teren pentru a face infrastructura de irigatii”, a declarat Emil Dumitru la Ziua Porumbului de la Orezu, Ialomita.

Acesta a aratat ca este necesar un registru unic on-line al contractelor de arenda, lucru neprevazut de legislatia actuala.

“Pe legea arendei, Codul Civil este nesatisfacator si neacoperitor. Eu deja am inceput un draft (de modificare a legii – n.r.), dar, sigur, va trebui sa ne consultam si din perspectiva juridica. Facem o lege a arendei, cu contractele de arenda, o lege speciala in care sa avem si un registru special on-line in care sa vedem fiecare contract de arenda in parte”, a continuat Dumitru.  

El a mai punctat faptul ca modificarile aduse anul trecut legii vanzarii terenurilor in Romania nu au facut decat sa puna bete in roate fermierilor.

Citeste si 2.000 fermieri, prezenti la Ziua Porumbului de la Orezu. 2021 – un an cu recolte bune

“Un teren se vinde in opt luni acum. La momentul la care, pe repede inainte s-au adoptat modificarile la legea vanzarii terenurilor, am spus ca, practic, legea asta va fi impotriva fermierului roman. Noi nu vom rezolva problema vanzarii terenurilor in Romania din perspectiva fenomenului de acaparare a terenurilor de catre fondurile de investitii, daca nu vom crea un mecanism de creditare si de garantare pe termen lung, in care fermierii nostri sa poata beneficia de dobanzi subventionate pe 20 de ani ca sa poata sa comaseze terenurile. Practic, modificarile legislative de anul trecut n-au facut altceva decat sa creeze birocratie si o problema in plus fermierului roman”, a adaugat Dumitru.

Citeste si Romania, al doilea cel mai mare exportator de cereale din Europa, are rezerve strategice pentru doar trei luni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *