Suspendarea exporturilor de cereale, mai mult simbolica!

Suspendarea exporturilor de cereale, mai mult simbolica!

 

ukDecizia Romaniei de a suspenda exporturile de produse agroalimentare, cereale in special, in spatiul extracomunitar nu a trecut neobservata pe plan international. Analistii apeciaza ca decizia este in mare masura simbolica, potrivit Bloomberg. Romania, al doilea exportator de grau din UE, a recoltat deja si a vandut mare parte din recolta in acest moment al sezonului agricol. Mai putin de 1% din exporturile UE vor fi afectate, conform estimarilor firmei UkrAgroConsult, care ofera servicii de consultanta pentru sectorul agricol.

“Aceasta este o manifestare a unei noi tendinte – protectionismul alimentar – si confirma ca exista temeri privind aprovizionarea”, a declarat Sergey Feofilov, director general al UkrAgroConsult, Kiev.

Daca romanii au suspendat livrarile, Rusia si Kazahstan au impus
anumite limite, insa reglementarile sunt suficient de relaxate, astfel incat cantitati mari de cereale sa iasa la export.

Citeste si Romania suspenda exporturile de cereale in afara UE! Mai avem grau pana la noua recolta?

Decizia Romaniei ar putea sprijini de asemenea preturi mai ridicate ale cerealelor. La Bursa de cereale din Chicago, de referinta pe plan global, cotatiile futures au urcat cu 12%, de la un nivel scazut, la mijlocul lunii martie.

Citeste si Adrian Radulescu: Productia interna poate sa asigure 20-25% din necesar la produsele de baza!

ONU a avertizat ca tarile trebuie sa evite “politicile protectioniste” (beggar-thy-neighbor policies). Un raport recent estimeaza ca numarul oamenilor care sufera de foame s-ar putea dubla in cateva luni, din cauza pierderii locurilor de munca, relateaza Agerpres.

In sezonul care a inceput in iulie 2019, Romania a livrat deja peste 90% din graul prevazut sa fie exportat in afara UE, conform datelor UkrAgroConsult. Cerealele romanesti sunt vandute in mod regulat catre tarile din Nordul Africii si Orientul Mijlociu.

Romania este unul din cei mai mari vanzatori catre Egipt, cel mai mare cumparator mondial de grau, si furnizeaza grau Iordaniei, Coreei de Sud si Sudanului (foto UkrAgroConsult – exporturi Romania in spatiul extracomunitar in acest sezon). In plus, este cel mai mare exportator de porumb din UE si un mare furnizor de orz.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *