AgroGo: Suntem sceptici ca restrictiile de export pentru porumb se justifica

AgroGo: Suntem sceptici ca restrictiile de export pentru porumb se justifica

 

pret_porumbInterzicerea exporturilor de cereale in spatiul extracomunitar este o decizie care nu doar ca a surprins pe toata lumea, dar care ridica la fileu oficialilor de la Ministerul Agriculturii o serie de intrebari la care ar trebui sa raspunda? Daca la grau stocurile sunt mici, la porumb, in schimb, sunt destul de mare, potrivit informatiilor din piata. Ca sa nu mai vorbim de pret, pentru ca „aceasta era cea mai buna perioada pentru vanzare de porumb”. Analistii de la AgroGo spun ca in contextul in care Romania nu are o capacitate de stocare suficient de mare, iar transporturile de cereale se desfasoara cu dificultate, exista riscul sa apara blocaje logistice dupa eliminarea restrictiilor. Acest lucru poate afecta si pretul cerealelor si inclusiv incasarile la bugetul de stat.

„In concluzie, credem ca este esential ca autoritatile sa studieze situatia exacta a stocurilor si sa decida restrictii doar acolo unde sunt probleme. De asemenea, suntem sceptici ca restrictiile de export pentru porumb se justifica”, se arata intr-un comunicat trimis de AgroGo.

Cum ar putea avea sens stoparea exportului la grau!

In functie de dimensiunea stocurilor existente de grau (pe care autoritatile ar trebui sa le cunoasca cel mai bine), stoparea exportului la grau si produse procesate din grau poate avea sens. Asta doar daca stocurile existente sunt intr-adevar scazute, acest lucru fiind cumulat cu un alt factor important, evolutia vremii. Daca perioada secetoasa din unele zone din Romania se prelungeste, productia de grau din acest an va fi afectata, iar atunci stocurile existente devin mai importante, arata analistii AgroGo.

Si alte tari precum Rusia si Kazakhstan au impus restrictii la exportul de produse fainoase sau grau, dar pentru perioade scurte de cateva saptamani.

Franta in schimb, cel mai mare producator de grau din UE, a avut exporturi record in aceasta perioada. Lucru de inteles, dat fiind faptul ca avem o perioada cu preturi mari la grau, iar in domeniul tranzactiilor, a vinde cand pretul e mare e ceva firesc si de dorit, nu un “dezmat” sau “lacomie”, cum a fost numit la noi.

Citeste si Romania suspenda exporturile de cereale in afara UE! Mai avem grau pana la noua recolta?

Stocuri mari de porumb

La porumb lucrurile stau altfel. Aici vorbim de stocuri mari, dat fiind faptul ca anul trecut am avut o productie de aprox. 17 mil. tone porumb, iar Romania este cel mai mare producator si exportator de porumb din UE. Ce vom face cu aceste stocuri daca exportul nu este permis? Nu putem schimba peste noapte capacitatea de procesare de cereale. In plus, daca analizam preturile din portul Constanta din ultimii ani, vedem ca aceasta era cea mai buna perioada pentru vanzare de porumb.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *