Alina Cretu, APPR: Productia de hrana ar trebui sa fie prioritara

Alina Cretu, APPR: Productia de hrana ar trebui sa fie prioritara

 

alina_cretuProductia de hrana ar trebui sa fie prioritara pentru toata lumea in aceasta perioada in care pandemia de coronavirus a dat peste cap economia la nivel global. Si chiar daca agricultura nu este considerata in prima linie in lupta cu virusul, este nevoie sa i se acorde o mare atentie in contextul actual, pentru ca vorbim de securitatea alimentara a tarii. “Trebuie facut tot posibilul ca acest sector sa fie incurajat sa produca in continuare si fermierii sa iasa in camp sa semene ca sa avem ce recolta anul acesta”, spune Alina Cretu, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR).

Mai multe, insa, despre problemele cu care se confrunta agricultorii, in prezent, si despre ce masuri ar trebui sa aiba in vedere autoritatile, aflam din interviul acordat de Alina Cretu, APPR revistei FoodBiz. (partea 1):

• Care sunt cele mai mari probleme cu care va confruntati la acest moment? Cum arata culturile agricole?

Principalele probleme pe care le au fermierii in aceasta perioada sunt cele legate de seceta si inghetul acesta care afecteaza culturile.

Deocamdata inghetul afecteaza pe suprafete limitate pentru ca a fost doar in anumite zone (temperaturi foarte scazute), dar seceta este destul de extinsa in sudul tarii, sud-est si vest.

De vazut cum va evolua acest fenomen al secetei si cat de grav va fi, vom vedea cam in maximum 10 zile, undeva la Paste ne vom da seama daca este cu adevarat o catastrofa sau se mai pot remedia lucrurile, aceasta daca in urmatoarele 10 zile vom avea ploaie.

Dupa aceea, avem cateva probleme destul de grave, adica fermierii au cerut catre autoritati mai multe lucruri, care nu s-au intamplat din pacate. Am cerut, avand in vedere situatia complicate de anul acesta, sa putem utiliza tratamentul semintelor de la floarea soarelui si nu am beneficiat de acest tratament, iar multi fermieri au renuntat la aceasta cultura, au fost nevoiti sa renunte pentru ca nu au mijloace de protectie.

Am cerut sa se gaseasca o solutie pentru porcii mistreti, care sunt vectorul de raspandire cel mai important pentru pesta porcina pe o parte, iar pe de alta parte distrug culturile agricole. Din nou nu credem ca s-a facut sufficient in acest sens, adica dispunem tot felul de masuri si restrictii pentru porcii din gospodarii, pentru fermierii mici, pentru crescatorii de animale, in schimb nu gasim o cale legala pentru a pune capat acestei probleme cauzate de porcii mistreti in primul rand. Speram ca macar in ceasul al 12-lea autoritatile sa se trezeasca si sa faca ceva in sensul acesta.

Am facut diferite solicitari, atat catre Guvern cat si catre MADR si la toate celelalte ministere de resort implicate in problemele noastre, dar fara prea mult succes.

Intelegem ca este o perioada foarte grea, ca pandemia aceasta afecteaza si alte sectoare, iar agricultura nu este in linia I asa cum este sistemul medical, dar suntem foarte aproape, iar productia de hrana ar trebui sa fie prioritara si acel mesaj al nostru „fermier egal Securitate alimentara” este o realitate.

Daca unul dintre sectoarele economiei poate sa functioneze cat de cat si sa furnizeze cantitate si calitate la produse alimentare, trebuie facut tot posibilul ca acest sector sa fie incurajat sa produca in continuare si fermierii sa iasa in camp sa semene ca sa avem ce recolta anul acesta.

• Ce masuri ar trebui sa ia statul pentru a sustine fermierii in conditiile actuale atat de dificile (seceta, pandemie)?

O masura care nu are un impact bugetar direct asupra bugetului national si ar trebui facuta o procedura de urgenta prin care fermierii sa primeasca subventie europeana cat de repede posbil!
Farar aceasta subventie noi nu putem sa continuam sa facem lucrarile agricole, sa recoltam si sa infiintam noi culturi pentru ca asteapta dupa colt creditele, dar si furnizorii nostri de inputuri, de produse pentru protectia plantelor, de ingrasaminte, de motorina si nu vom putea continua ciclul de productie pentru ca si liniile de credit si creditele de finantare a campaniilor agricole sunt blocate.

Singura solutie ar fi avansul subventiilor cat de rapid posibil.
Cumulata cu o garantare a creditarii in agricultura, o dobanda subventionata, gasirea unei formule prin care fermierii sa beneficieze in continuare de creditarea activitatii agricole, pentru ca este o mare problema in agricultura in acest moment.

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *