Adrian Radulescu: Productia interna poate sa asigure 20-25% din necesar la produsele de baza!

Adrian Radulescu: Productia interna poate sa asigure 20-25% din necesar la produsele de baza!

 

radulescuFostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, sustine ca productia interna nu poate sa asigure decat 20-25% din necesar la produsele de baza. In topul alimentelor deficitare se afla carnea de porc, ouale, legumele si fructele. Productia interna devine tot mai importanta in contextul actual, cand pandemia de coronavirus afecteaza toate sectoarele, inclusiv agricultura. Este momentul in care se poate vedea cu adevarat in ce masura producatorii romani pot sa sustina consumul, mai ales ca este foarte posibil sa apara probleme vizavi de aprovizionarea cu marfuri din import.

“Din pacate, fara sa alarmez, probabil ca doar 20-25% din produsele de baza pot fi asigurate de catre producatorii romani. Viticultura, apicultura si productia de cereale sunt sectoare care functioneaza bine. Avem un mare deficit, insa, la carne de porc, oua, peste, dar si la legume de baza precum cartof, ceapa sau produse sezoniere – rosii, ardei, castraveti, ridichi si alte tipuri de legume de sezon. Sa nu uitam de lipsa fructelor din toate categoriile, pentru ca doar 30% din piata fructelor care se pot produce in Romania este asigurata de la intern”, a declarat pentru FoodBiz Adrian Radulescu.

Carnea de porc este pe primul loc in topul importurilor de alimente in 2019 cu un volum de 288.417 tone, urmata de produsele de brutarie, patiserie si biscuiti, ciocolata și hrana pentru animale. Romania a inregistrat in 2019 un deficit de 1,225 miliarde de euro in comertul cu produse agroalimentare, in crestere cu peste 8% fata de 2018, potrivit MADR.

Citeste si “PIATA DE FRUCTE ROMANIA”

Cele mai mari probleme cu care se confrunta, in acest moment, producatorii indiferent de sectorul de activitate in care activeaza sunt lipsa capitalului de lucru, precum si dificultatile de aprovizionare cu ceea ce le trebuie pentru productie, deoarece totul vine din import.

Citeste si Reguli de functionare a pietelor in conditiile pandemiei de coronavirus!

Ori daca vrem sa fim in continuare prezenti pe piata, trebuie neaparat sa fie luate masuri de sustinere, sa fie sprijinite investitiile in domenii de importanta strategica precum zootehnia, procesarea, depozitarea si cel mai important, piata, sustine Adrian Radulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *