Suprafete mai mici cu pepeni la Dabuleni, in acest an.  Producatorii spun ca nu mai este rentabil

Suprafete mai mici cu pepeni la Dabuleni, in acest an. Producatorii spun ca nu mai este rentabil

 

Faimoasele lubenite de Dabuleni vor fi tot mai putine. Fermierii din zona au redus suprafetele cultivate in acest an, cu circa 800 ha, deoarece ii costa prea mult si nu-si recupereaza investitia. Iar cand piata este sufocata de pepeni adusi din Grecia sau Turcia, pare de inteles. Ai nostri vor pleca de la Dabuleni cu 3 lei kilogramul, insa pe piata vor ajunge si la 10, arata ProTv.

Pepenii zemosi si dulci de Dabuleni vor ajunge pe piata cu o intarziere de doua saptamani, in acest an. Iarna blanda si primavara racoroasa au dat peste cap faimoasele lubenite, care deocamdata sunt mici si acre.

Citeste si Agricover Credit IFN acopera toata Romania, dupa ce a deschis la Brasov prima sucursala din centrul tarii

Candva culturi banoase, plantatiile cu pepeni le aduc femierilor mai multa bataie de cap. Producatorii spun ca nu castiga mai nimic peste ce investesc. Potrivit Directiei Agricole Dolj, de anul trecut si pana acum, din Dabuleni au disparut 300 de hectare cultivate cu pepeni, adica mai bine de o treime din intreaga suprafata.

  „Anul trecut am iesit minus 20 de mii de lei…ne-a luat o data bruma, apoi a venit grindina, a luat 30 la suta. Si iar munca si nu am apucat sa ne acoperim investitia”, a declarat fermierul Florica Oprisan.

Unii fermieri s-au orientat spre culturi in care investesc mai putin, cum ar fi porumb zaharat sau cartof. Intr-un hectar de pepeni investesc aproximativ 15.000 de lei.

Sursa: ProTv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *