Importurile de carne de porc s-au redus cu circa 50.000 de tone, in 2020, ceea ce ce s-a reflectat imediat in scaderea consumului in Romania, pe fondul cresterii preturilor din cauza cererii tot mai mari din partea Chinei, a declarat presedintele sectiei de Zootehnie a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), Ilie Van, in timpul unei dezbateri despre agricultura romaneasca.
“In 2018 importam 332.000 de tone de carne de porc. In 2020 am importat doar 280.000 de tone de carne de porc, deci am scazut importul cu 50.000 de tone. Dar am scazut si consumul, de la 732.000 de tone la 675.000, fix cu ce n-am importat. Deci, 50.000 de tone n-am importat si cu 50.000 de tone (a scazut consumul, n.r.). Cauza principala a fost cresterea cu 25% a pretului la import. (…) S-a sesizat cineva ca Romania a consumat cu 50.000 de tone mai putin in 2020 fata de 2018? Nimeni. Daca vom continua in acest ritm, probabil ca nu vom mai avea deloc carne de porc”, a atras atentia Ilie Van, preluat de Agerpres.
Carnea se va scumpi cu 25%
Pretul carnii de porc va creste in Europa cu aproximativ 25% in urmatorii ani, din cauza cererii de pe piata chineza, in contextul in care in Romania productia la carne de porc este deficitara, a mai spus Ilie Van.
“China va fi, intre 2020 si 2024-2025, o mare importatoare de carne de porc. Europa va fi, bineinteles, principala furnizoare de carne de porc pentru China. Fiind principala furnizoare, se estimeaza ca in Uniunea Europeana preturile la carnea de porc vor creste cu circa 25%. Este un alt semnal de alarma, avand in vedere situatia sectorului de carne de porc din Romania. (…) Exportul de carne de porc din Europa catre China: de la 2,6 milioane de tone in 2018 la 3,7 milioane in 2020, deci un milion in plus in 2020 si in 2025 se duce la 4 milioane de tone. Deci, la ce sa ne asteptam: pretul la carne de porc in Europa va fi tot mai mare, iar noi n-avem porc in Romania. Ce facem? Va trebui sa gasim solutii, nu ne putem juca, pentru ca lucrurile se vor agrava. Exportul catre China este cel care va crea probleme aproape in toata Europa”, a afirmat Ilie Van.
Auto-suficienta, o problema
O tara trebuie sa isi asigure aproximativ 90% din consumul de carne din productia proprie, a avertizat reprezentantul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice. La noi, nunai la carnea de porc importurile se apropie de 80%, dupa cum sustin fermierii, ceea ce este foarte grav.
“Cine nu produce la un grad de auto-suficienta, macar de 90%, nu poate sa se hraneasca, asta trebuie sa fie clar. (…) In 2020, 90% din consumul de carne al consumatorului roman a fost de porc si de pasare, iar 10% de bovine si ovine. Daca bovinele si ovinele le putem valorifica mai bine pe piata externa, atunci cresterea porcului si a pasarilor trebuie sa fie cu destinatie pentru piata interna, sa ne asiguram auto-consumul, auto-suficienta, la un nivel la care sa nu ne fie teama”, a precizat Ilie Van.
Productia de carne la nivel mondial in 2020 a fost estimata in scadere fata de 2019 si 2018, este vorba de circa 333 de milioane de tone de carne, insa doar 10-12% se comercializeaza.
Noua PAC are nevoie de cercetare
Presedintele ASAS, Valeriu Tabara, sustine ca noua politica agricola europeana are nevoie de o mai mare concentrare pe parte de cercetare.
“Noua strategie agroalimentara europeana nu are nicio soarta de izbanda daca cercetarea este lasata deoparte. Si nu e vorba numai de cercetarea agricola, ci de modul de a privi cercetarea in mod global, ca politica la nivelul Uniunii Europene, si care ne afecteaza teribil de greu. Cine va crede ca problemele legate de schimbarile climatice, de reducerea pesticidelor, inputurile pentru sistemele agricole vor putea fi realizate fara baza stiintifica solida, fara solutii date de cercetarea stiintifica? (…) Una din cele mai mari probleme de cercetare este biotehnologia, care trebuie sa se regaseasca si in materialul biologic, fie vegetal, fie animal, dar in acelasi timp si in constructiile legate de tehnologii. (…) Biodiversitatea animala cred ca este problema cea mai mare pe care trebuie sa o vedem, pentru ca in sectorul vegetal exista anumite adaptari”, a sustinut presedintele ASAS.