Studiu Adama: Romanii au cumparat mai multe fructe si legume proaspete in pandemie

Studiu Adama: Romanii au cumparat mai multe fructe si legume proaspete in pandemie

 

fr&legUn studiu Eurostat din aprilie 2019 arata ca Romania se confrunta cu un paradox: desi suntem un producator important de fructe si legume, romanii sunt codasi la consumul acestora.Un an mai tarziu, in context pandemic, consumatorii chestionati arata o realitate modificata: ei declara ca au cumparat mai mult decat inainte de criza fructe proaspete (30%), legume (26%). Pe urmatoarele locuri se situeaza produsele congelate si conservele. Produsele de baza (faina, ulei, malai), apa imbuteliata si racoritoarele sunt si ele cumparate mai mult in aceasta perioada de catre 25% dintre consumatori, potrivit unui studiu derulat in luna aprilie de Unlock Research pentru Adama Agricultural Solutions.

Pe de alta parte, anumite categorii de alimente sunt cumparate mai putin decat inainte – mancarea gata preparata (39%), alcoolul (35%), dar si snacks-urile (33%), produsele de panificatie/ brutarie (29%) si mezelurile (28%).

Apar si alte schimbari in comportament in aceasta perioada, o mare parte avand legatura cu igienizarea – 88% dintre consumatori spala fructele si legumele cu mai multa atentie decat inainte, iar 60% dezinfecteaza ambalajele produselor dupa achizitionare.

Citeste si Cooperativa Tara Mea livreaza rosii de la 150 producatori romani in hipermarketuri

Principalele masuri asteptate de la producatori pentru garantarea sigurantei alimentelor fac referire la echipamentele adecvate de protectie pentru angajati – 78%, dar si la masuri sporite de igienizare a spatiului de productie – 68%. Aditional, consumatorii considera oportune si alte masuri, precum extinderea procedurii de testare a sanatatii angajatilor, dar si ca producatorii sa automatizeze cat mai mult din procesul de productie sau sa dezvolte masuri suplimentare de sterilizare a produselor.

Nu in ultimul rand, consumatorii si-ar dori ca brandurile sa comunice mai mult despre actiunile pe care le intreprind pentru a asigura siguranta alimentelor.

Citeste si “Producatori si bazine legumicole din Romania”

Frecventa de cumparare a produselor alimentare a scazut semnificativ de la declansarea crizei sanitare. Daca inainte de criza 83% dintre cei chestionati faceau cumparaturi de produse alimentare de cel putin de cateva ori pe saptamana, criza pandemica a determinat schimbari in tiparul de cumparaturi, acum 62% declara ca fac cumparaturi de produse alimentare o data pe saptamana sau mai rar. Tinerii (18-24 ani) sunt categoria care la care volumul de cumparaturi a crescut cel mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *