Cooperativa Tara Mea livreaza rosii de la 150 producatori romani in hipermarketuri

Cooperativa Tara Mea livreaza rosii de la 150 producatori romani in hipermarketuri

 

tomateCooperativa Tara Mea livreaza rosii romanesti, incepand cu data de 6 mai, in hipermarketuri! Din luna aprilie, Cooperativa Tara Mea a preluat activitatea de centralizare, stocare si livrare a 150 de producatori romani de legume, urmand sa ii ajute sa livreze productia catre hipermarketuri. Dupa procesul de inregistrare si centralizare, au inceput livrarile catre hipermarketuri. Producatorii romani s-au confruntat, in ultima perioada, cu pierderi enorme, din cauza faptului ca lanturile de livrare au fost grav afectate de pendemia de coronavirus. Pentru ca micilor producatori le este extrem de greu sa anticipeze comenzile, multe legume au ramas nerecoltate pe camp sau nelivrate, ceea ce le-a adus pierderi masive in activitate, se arata intr-un comunicat al Cooperativei Tara Mea.

Analiza de piata facuta de Cooperativa Tara Mea in ultimii 5 ani arata ca Romania este perfect capabila sa asigure consumul integral de legume si fructe pentru locuitorii sai. Fermierii romani sunt oameni muncitori, iar hipermarketurile, in ciuda parerii generale, sunt foarte dornice sa distribuie produse romanesti pentru romani. Singurele verigi lipsa in acest lant sunt lipsa aparaturii si a centrelor de colectare si lipsa fireasca de experienta a producatorilor in estimarea, centralizarea, sortarea si livrarea legumelor.

„Precomenzile si insamantarea trebuie facute centralizat, cu un an inainte, pe baza estimarilor din anul trecut. E firesc ca un hipermarket sa nu poata lucra cu 300 de producatori mici. Aceasta este o alta activitate, care necesita organizare si cunoasterea perfecta a lantului de productie. Am preluat noi acest proces anevoios pentru fermierii romani, pentru 150 de fermieri APIA, in aceasta perioada extrem de plina de incercari pentru ei. Am reusit deja sa ii centralizam si sa intelegem nevoia fiecaruia si din data de 6 mai incepem sa livram. Mesajul pentru hipermarketuri este ca producatorii romani isi fac treaba lor: produc. Restul este alta meserie, nu trebuie condamnati. Mesajul pentru producatorii suparati pe hypermarketuri este: hypermarkepturile isi fac treaba lor: vand. Centralizarea, respectarea comenzilor, ambalarea si livrarea sunt alta meserie”, a declarat Florin Burculescu, presedintele Cooperativei Tara Mea.

Problema sistemelor de irigatii

Sistemele profesionale de irigatie, cel putin la fermierii mici, sunt aproape inexistente. Irigarea in primul rand si apoi toate procesele sine qua non pentru productia de legume sunt executate cu masini rudimentare si greu de utilizat. Tocmai de aceea sunt necesare investitii.

Citeste si “Producatori si bazine legumicole din Romania”

‘Este urgent sa investim in agricultura. In primul rand in sistemele de irigatii, apoi intr-un kit de supravietuire a agricultorului, care sa contina cel putin insecticide si ingrasaminte, in linii de sortare si ambalare. Nu e firesc sa ajungem sa producem, in propria tara, legume mai scumpe decat cele din import, doar pentru ca nu avem masini. Au fost situatii in care a ajuns mai repede ceapa verde din Polonia decat din Romania, pentru ca fermierii nostri recolteaza manual”, se arata in comunicat.

Cel mai bun moment sa investim in agricultura!

Cooperativa Tara Mea atrage atentia ca Romania are un teren fertil, oameni dornici de munca si o capacitate de productie enorma. Pe de alta parte, ne lipsesc aproape complet aparatura, sistemele de irigatie, centrele de sortare, stocare si de ambalare, centralizarea. In aceasta perioada, tarile din jur, spre exemplu Polonia, au inteles si au investit enorm in agricultura. Prin urmare pot sa faca export.

„Este cel mai oportun moment sa investim in agricultura romaneasca, macar cat sa asiguram integral consumul propriu, pentru intreaga tara. Putem face asta. Teren exista, fermierii nostri sunt oameni muncitori, iar partea care lipseste din lant – comenzile si distributia – o vom asigura noi. Fermierii au nevoie de centre de colectare si de aparatura performanta ca sa poata face fata cerintelor hipermarketurilor”, a mai spus Florin Burculescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *