Ministerul Agriculturii ia in calcul implementarea unor tehnologii noi pentru o mai buna gestionare a sistemul de irigatii din Romania, in pas cu tendintele existente la nivel mondial.
S-a dus vremea solutiilor energofage care presupun un consum mare de energie, a venit timpul ca fermierii sa treaca la irigarea prin picurare sau sa fie instalate panouri fotovoltaice pe canale pentru reducerea costurilor cu energia electrica. Iar pana la urma, nici nu este o noutate, pentru ca sunt numeroase state in lume care le utilizeaza deja si inca cu rezultate pozitive.
Adrian Pintea
„Nu trebuie sa inventam noi roata, trebuie sa vedem altii ce au facut, in sensul de a se merge pe sisteme de udare prin picurare …(…) Avem in vedere si un proiect pilot, specialistii vor merge in SUA sa vada cum functioneaza sistemele de irigare cu panouri fotovoltaice, care permit ca energia sa fie sustinuta, sa spunem asa, solar, pentru a reduce din cheltuieli”, a declarat pentru FoodBiz Adrian Pintea, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
Pintea recunoaste ca punerea la punct a infrastructurii de irigatii presupune si foarte multi bani, in conditiile in care atat investitiile sunt mari, cat si cheltuielile.
Tocmai de aceea, daca tot se investeste, atunci ar fi bine ca solutiile utilizate sa fie moderne: „Este un lucru care trebuie neaparat facut si in Romania”, atrage atentia Pintea
Circa 2,7 milioane hectare, pregatite pentru irigat, in 2023
In acest an, ANIF are in derulare investitii importante – undeva peste 51-56 de santiere in desfasurare, care odata finalizate vor permite irigarea unor suprafete de pana la 2,7 milioane hectare, afirma secretarul de stat Adrian Pintea.
Nici nu este mult pana la urma, daca tinem cont de faptul ca suprafetele declarate de catre fermieri la APIA se apropie de 10 milioane de hectare.
De asemenea, in 2024, vor continua si lucrarile la Canalul Siret-Baragan, o investitie asteptata cu un interes mare de catre fermieri. Nu de alta, dar cel mai important avantaj este ca ar asigura irigarea gravitationala a 700.000 ha din Baragan, fara grupuri de pompare, adica fara costuri energetice. Ca sa nu mai spunem ca plusul de productie ar fi de 100 milioane euro, potrivit estimarilor.
De asemenea, canalul ar diminua riscurile unor inundatii catastrofale in Lunca Siretului, asa cum s-a intamplat in 2005 si 2010, deoarece ar prelua viiturile de pe Siret.