Seful LAPAR: Productia de porumb din acest an, la jumatate fata de 2019

Seful LAPAR: Productia de porumb din acest an, la jumatate fata de 2019

 

porumb2020Productia de porumb din acest an este puternic afectata de seceta care a redus recolta la mai putin de jumatate fata de anul trecut, sustine Nicu Vasile, seful LAPAR. In 2019, Romania a avut o productie de porumb de circa 17 milioane de tone, din care o mare parte a mers la export. Cele mai mici productii in 2020, ba chiar si zero in unele cazuri (pierderi de 3.000 – 3.400 lei/ha), au fost inregistrate in sudul si sud-estul tarii. Fara irigatii, practic, culturile din acest an n-au avut nicio sansa in fata secetei.

Si in Moldova sunt zone care au obtinut ceva productie, dar si altele in care nu s-a recoltat nimic. In Transilvania, in schimb, media la hectar a variat intre 4 si 5 tone, in timp ce in Oltenia, o zona secetoasa, in general, anul acesta a plouat, iar fermierii au obtinut si pana la 8 tone/ha de porumb. Productiile au fost ceva mai mici in Giurgiu, unde s-au atins productii de 6-7 tone/ha.

Citeste si 2020, anul cu cea mai mica productie medie de cand se organizeaza Ziua Porumbului la Orezu!

„Fata de 2019, productia este sub 50%, iar preturile nu difera mult fata de anul trecut. Bursa este stabila, nu s-au inregistrat fluctuatii mari. La floarea soarelui, insa, au inceput sa creasca preturile pentru ca avem procesatori in tara”, a declarat Nicu Vasile.

https://www.youtube.com/watch?v=6r5LEbL9duA&t=40s

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *