Ambasadorul Elvetiei in Romania, in vizita la santierul fabricii de etanol celulozic Clariant din Podari

Ambasadorul Elvetiei in Romania, in vizita la santierul fabricii de etanol celulozic Clariant din Podari

 

ambasadorClariant, companie inovatoare si sustenabila axata pe produse chimice de specialitate, a primit recent vizita Excelentei Sale Arthur Mattli, Ambasadorul Elvetiei in Romania, in Podari, judetul Dolj, unde compania construieste in prezent o fabrica de etanol celulozic, ce utilizeaza tehnologia inovatoare a companiei, si anume sunliquid®. In cadrul vizitei, Ambasadorul a luat parte la un tur ghidat al santierului, timp in care echipa de management a Clariant Romania i-a oferit o prezentare generala a fazelor de constructie a fabricii si informatii despre viitoarele operatiuni.

In plus, Ambasadorului i s-au prezentat o serie de date de interes despre industria biocombustibililor avansati din Europa si despre importanta proiectului pentru economia locala.

„Vizita E. S. Arthur Mattli, Ambasadorul Confederatiei Elvetiene, ne onoreaza si ne confirma importanta operatiunilor Clariant la nivel local. Fabrica va crea noi locuri de munca „verzi” si va aduce oportunitati de afaceri pentru fermieri, care vor contribui la dezvoltarea economica a regiunii,” a declarat Dragos Gavriluta, director de proiect sunliquid® Romania.

Citeste si Paul Popescu, Clariant: Reteaua de furnizori va include 250 de fermieri din Oltenia, dar si din alte regiuni

„Prima fabrica sunliquid® la scara comerciala de acest tip, care produce etanol celulozic din reziduuri agricole, va pune Romania pe harta productiei de biocombustibili avansati din Europa. Ne-am bucura sa-l avem pe domnul Ambasador alaturi de noi si la ceremonia de inaugurare, atunci cand vom finaliza constructia acestei fabrici emblematice”, a adaugat el.

„Fabrica pe care Clariant o construieste in Podari ne arata cum reziduurile agricole din judetul Dolj pot avea si o alta utilizare devenind o resursa importanta. Prin urmare, proiectul va contribui la realizarea unui nou lant valoric bio, bazat pe reziduuri agricole”, a afirmat ambasadorul Arthur Mattli.

La finalul vizitei, Ambasadorul Arthur Mattli si-a exprimat aprecierea cu privire la investitia realizata de Clariant in Romania si pentru impactul pozitiv si transformator al acesteia asupra comunitatii.

Clariant investeste peste 100 de milioane de Euro in prima sa fabrica de acest tip. Proiectul primeste o finantare de peste 40 de milioane de Euro din partea Uniunii Europene.

Odata ce fabrica va fi operationala, va prelucra aprox. 250.000 tone de paie si va produce 50.000 tone de etanol celulozic. Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, cu adevarat sustenabil si neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care poate fi utilizat cu usurinta in infrastructura auto actuala.

Citeste si Marin Nedu, fermier Ialomita: Nu stiu de ce se exagereaza cu marirea densitatilor la porumb, la cererea furnizorilor de samanta!

Fabrica sunliquid® se construieste pe un teren cu o suprafata de 98.000 de metri patrati si va respecta cele mai inalte standarde, o atentie semnificativa fiind acordata confortului si stilului de viata al comunitatii locale. Constructorul este o companie romaneasca, iar lucrarile sunt realizate cu ajutorul unei echipe formata din 800 de muncitori in faza de varf. Clariant face progrese semnificative in constructia fabricii. Finalizarea acesteia este preconizata pentru anul 2021, ulterior urmand a fi demarata productia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *