Rompan cere subventie pentru tona de grau procesata. Painea se scumpeste din nou

Rompan cere subventie pentru tona de grau procesata. Painea se scumpeste din nou

 

Reprezentantii patronatelor din industria alimentara si ai celor din industria de morarit, panificatie si produse fainoase solicita autoritatilor o serie de masuri de sustinere a sectorului, puternic afectat de cresterea de preturi la materia prima, energie si gaze.

In data de 2 decembrie, reprezentantii Romalimenta – Federatia Patronatelor din Industria Alimentara si ai ROMPAN – Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase s-au intalnit cu ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu pentru a discuta despre modalitatile de sprijin pentru sectorul de morarit-panificatie unde in productie si vanzari s-au inregistrat scaderi insemnate din cauza contextului actual.

„Subventia pentru tona de grau procesata este una dintre masurile pe termen scurt pe care vreau sa le analizez impreuna cu echipa din Minister. Pornind de la capacitatile de stocare a graului de care dispunem in acest moment, la nivel de tara, este deosebit de important ca in viitor productia de grau sa fie mutata in depozite. Romania produce grau, suntem recunoscuti la nivelul intregii Uniuni Europene, noi trebuie sa avem in vedere incurajarea procesarii si chiar directionarea acesteia catre unitatile zootehnice. Sa nu pierdem din vedere ca industria de morarit si panificatie in tara noastra este una performanta, este insa nevoie si de echipamente moderne pentru ca retehnologizarea fabricilor trebuie sa fie facuta periodic”, a afirmat ministrul Chesnoiu.

Pretul la paine s-a marit deja cu 10-15%, fiind estimata inca o majorare de aproximativ 15% pana la sfarsitul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *