Compania Agromas, furnizor de produse si servicii agricole, afiliata unui grup de firme care exploateaza circa aproximativ 1.500 ha, are in plan investitii importante in marirea capacitatilor de depozitare a cerealelor, dar si de stocare a ingrasamintelor.
„Au fost investitii foarte mari in capacitatea de depozitare, avem o capacitate de 1.100 tone de azotat de amoniu si 5-6.000 tone de ingrasaminte, totodata putem depozita in jur de 15.000 de tone de cereale pentru ca si aceasta este o latura a companiei. Ca planuri de viitor, urmeaza sa constuim niste silozuri cu o capacitate de 20.000 de tone si probabil vom mari si capacitatea de stocare de ingrasaminte cu inca 2.000 de tone”, a declarat pentru FoodBiz Dan Franga, director comercial Agromas.
Business-ul Agromas nu a fost afectat asa de mult de pandemia de COVID-19, anul trecut, in schimb fermierii au avut probleme mari din cauza secetei, in acest context.
Ferma Agromas a fost infiintata in 1991, iar o mare din produsele distribuite sunt testate mai intai aici. Compania are in portofoliu pesticide, seminte si ingrasaminte, avand in jur de 600 de clienti.
Ingrasamintele, o piata volatila
Pretul ingrasamintelor a crescut foarte mult, in ultimul an, pe fondul scumpirilor la gaze, ceea ce a facut ca multe combinate din Europa sa opreasca productia, provocand un deficit important in piata, care, cel mai probabil, se va accentua in perioada urmatoare.
„Pretul azotatului de amoniu s-a triplat, fermierii inca sunt reticenti la aceasta scumpire, ei tot spera ca pretul va scadea, desi este greu de crezut, cel putin in perioada apropiata, pentru ca stim cu totii ca pretul gazului si al energiei creste si este greu de oprit mai ales in timpul iernii. Pretul este foarte mare si piata este foarte volatila, oricand poate avea loc o scadere a pretului, exista riscul de a ramane cu niste stocuri de marfa la un pret foarte mare care vor duce la niste pierderi insemnate”, a afirmat Dan Franga, director comercial Agromas.
El mai spune ca in aceste conditii, Agromas a fost nevoita sa mareasca preturile, iar acum problema cea mai mare este ca “nu vor fi suficiente ingrasaminte pentru toata lumea”. Scumpirea foarte mare a gazului a dus la inchiderea multor combinate, ceea ce duce la o lipsa de ingrasaminte pe piata.