Agricultura regenerativa la Zimnicea. Un program socio-economic sustinut de Danone

Agricultura regenerativa la Zimnicea. Un program socio-economic sustinut de Danone

 

In cadrul programului socio-economic, „O sansa pentru familia ta”, demarat in 2012, peste 220 de mici fermieri din Zimnicea, jud. Teleorman sunt sprijiniti sa desfasoare practici de agricultura regenerativa de catre Danone Romania si partenerii proiectului –  Fondul International Ecosysteme al companiei Danone, Organizatia Non-Guvernamentala Open Fields si partenerul local, Polaris Group.

Gospodarii din program realizeaza aceste practici pe o suprafata totala de peste 1.000 hectare, terenuri ce ajuta la scaderea emisiilor de carbon in zona, dar si la cresterea nivelului de bunastare a animalelor. Programul „O sansa pentru familia ta” se desfasoara de peste 9 ani, perioada in care compania a investit peste 4 milioane de euro pentru a sprijini micii gospodari sa devina producatori de lapte de calitate si sa isi dezvolte propria lor afacere.  

Agricultura regenerativa este considerata una dintre cele mai eficiente solutii, pe termen lung, in cazul problemelor legate de eroziunea solului si capturarea gazelor cu efect de sera. Unul din beneficiile principale il constituie cresterea fertilitatii naturale a solului, avand un impact pozitiv atat asupra mediului, dar si asupra economiei.

Danone Romania desfasoara programe de dezvoltare durabila, care protejeaza mediul inconjurator si cauta constant noi solutii pentru a diminua impactul negativ asupra planetei. Astfel, in cadrul programului  „O sansa pentru familia ta”, Danone Romania si partenerii sai au initiat o noua componenta strategica,  ce vizeaza implementarea practicilor de agricultura regenerativa in randul fermierilor si reducerea amprentei de carbon cu pana la 30%, in cadrul programului. Printr-un management inteligent de fertilizare a solului, prin culturile de protectie si rotatia culturilor, programul priveste fiecare ferma ca pe un ecosistem unic.  

Terenul total pe care se lucreaza ajunge la o suprafata de peste 1000 ha, pe care se cultiva lucerna, grau, orz, porumb boabe si porumb siloz, floarea soarelui de catre fermierii din Asociatia Crescatorilor de Bovine din Zimnicea. O parte din acest teren a fost obtinut de la autoritatea locala, dupa ce fermierii au creat si o asociatie pentru suport comun, primind 426 ha de teren pentru asociere (268,76 ha de pamanturi arabile si 157,84 ha de pasune). Printre practicile de agricultura regenerativa folosite de fermieri se numara:

  • Rotatia culturilor, tehnica prin  care diminueaza sansele de dezvoltare a insectelor si plantelor daunatoare;
  • Scarificarea, la adancimea de  60 -70 cm. Acest proces nu a fost realizat anterior la Zimnicea, desi se recomanda a fi facut o data la 5-6 ani, deoarece permite plantelor sa ajunga mai aproape de sursa de apa, in pamant si sa se dezvolte mai bine;
  • Minimum tillage, tehnica prin care se lucreaza pamantul doar la suprafata, se indreapta si pastreaza apa in sol.

In plus, tot in cadrul programului, la Zimnicea au fost create 4 oaze mobile – o solutie inovatoare care ajuta gospodarii sa creasca nivelul de bunastare al vacutelor care pasc pe pasune, precum si calitatea laptelui. Mai mult decat atat, pentru a spori biodiversitatea din zona, Danone si partenerii sai au plantat 31.000 de puieti de plop, nuc forestier, salcam, frasin si salcioara, in ultimii 2 ani, in cadrul mai multor actiuni de plantare.   

„Programul <<O sansa pentru familia ta>> se desfasoara de 9 ani, perioada in care numarul fermierilor inscrisi a crescut constant, de la un an la altul. Prin intermediul acestuia am ajutat la dezvoltarea unui model unic de afacere, care le permite gospodarilor romani cresterea veniturilor pe termen lung, intr-un mod durabil. Si, pentru ca sustenabilitatea a fost de la bun inceput un pilon de dezvoltare a programului, era firesc ca acesta sa evolueze si sa isi extinda impactul pozitiv si asupra mediului inconjurator. Astfel, prin integrarea practicilor de agricultura regenerativa in program, avem obiectivul de a reduce cu minimum 30% din emisiile de carbon generate de ferme, oferind beneficiarilor nostri consultanta si instruire in intregul proces”, spune Catalin Andreica, Milk Procurement & Project Manager, Danone Romania.

Programul „O sansa pentru familia ta” este o initiativa gandita pe termen lung, care isi propune sa contribuie in mod direct la sustenabilitatea producatorilor romani si la dezvoltarea potentialului local in productia de lapte. In acest sens, compania a investit constant atat in productia de lapte de calitate din Romania, cat si in sustinerea agriculturii locale, urmarind inca de la inceput ca, alaturi de partenerii sai, sa sprijine dezvoltarea micilor fermieri, care inainte de acest program, practicau un model de agricultura ce le asigura venituri minime. 

Pentru Fundatia Openfields implementarea unui program atat de complex si de frumos a fost o onoare, dar totodata si o provocare. Proiectul “O sansa pentru familia ta” a rezonat perfect cu  misiunea noastra de a avea grija de oameni si de natura. Sprijinul consortiului Danone, atat financiar, tehnic si moral a transformat multi beneficiari, din mici fermieri in antreprenori de succes. Prin intermediul instruirilor din cadrul proiectului am reusit sa schimbam mentalitati si sa aducem progres si bunastare. In plus, vizitele studentilor de la universitati cu profil agricol din SUA au motivat si  incurajat comunitatea fermierilor autohtoni. O alta contributie insemnata a fost aportul nostru la educatia financiara a beneficiarilor si in atragerea finantarilor UE”, precizeaza Alina Rus, Director de Programe, Fundatia Openfields.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *