Prioritatile agriculturii romanesti, în opinia fermierului Ilie Popescu

Prioritatile agriculturii romanesti, în opinia fermierului Ilie Popescu

 

agriculture-1850690_640Ilie Popescu este un fermier cunoscut din Olt care lucreaza circa 3.000 ha de teren aricol, dispune de capacitati de depozitare de aproximativ 100.000 de tone, dar are afaceri si în domeniul energiei regenerabile si înca profitabile, dupa cum a declarat pentru FoodBiz. În acelasi timp, el este o voce puternica de foarte multi ani si în cadrul LAPAR, organizatie reprezentativa a fermierilor romani. Din pacate, însa, în Romania, apartenenta la o forma de asociere nu este privita cu prea mare interes de agricultori, care nu sunt dispusi sa plateasca nici macar o cotizatie simbolica, în general.

„Cred ca un factor important ar fi sa se extinda asocierea fermierilor pentru ca sigur uniti pot sa fie mai puternici, dar toate acestea se pot face doar cu bani. Asta ar presupune ca fiecare dintre noi sa contribuie cu o anumita suma ca sa poti sa ai niste rezultate, sa poti sa îsi permiti sa angajezi niste persoane bine pregatite atat din punct de vedere juridic, cat si economic ca sa poata sa te reprezinte în relatia cu toate autoritatile statului care reglementeaza, fac legile în aceasta’’, ne-a declarat fermierul din Slatina.

Citeste si Norofert Group preia o ferma de 1.000 ha din Teleorman pentru circa 2 mil.euro

În opinia lui, prioritatile momentului pentru dezvoltarea business- urilor din agricultura sunt schimbarea legii arendei, schimbarea fondului funciar, precum si o renta viagera pentru persoanele în varsta care detin terenuri în proprietate.
„Prioritar ar fi partea de sustinere a rentei viagere, pentru ca detinatorii în varsta de terenuri agricole sa poata sa dea în arenda catre tinerii fermieri pentru a putea sa dea o alta valoare acestor terenuri pentru cresterea productivitatii, a gradului de comasare si de lucrare a terenurilor sub aceasta forma”, a mai precizat fermierul oltean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *