Pretul graului a ajuns la 1 leu/kg pe piata interna, porumbul – ceva mai iefin!

Pretul graului a ajuns la 1 leu/kg pe piata interna, porumbul – ceva mai iefin!

 

grau_boabePretul graului a ajuns la 1 leu/kg pe piata interna, in timp ce la porumb nivelul atinge 86 de bani/kg in vestul tarii, respectiv 94 de bani/kg in Portul Constanta, potrivit unei analize realizate de Clubul Fermierilor Romani. De remarcat faptul ca la porumb marfa este cumparata la “fizic”, adica fara parametri standardizati, cu umiditati de pana la 18%!

Graul continua sa fie marfa cu o crestere stabila in termen de cerere si oferta. In plan national, intensificarea cererii da roade. Loturi de marfa isi gasesc cumparatorii la preturi de 1.000 RON/tona. Este perfect adevarat ca acest pret contine si optiunea de stocare pe 2-3-5 luni, insa, dupa cum spune si numele, este o optiune. Vanzatorul poate cere livrarea cand doreste.

Destinatia marfurilor este un mix intre piata interna (aproximativ 40%) si cea de export (aproximativ 60%). Calitatea fizico-chimica a marfii influenteaza pretul contractual prin penalizarile care se pot aplica din cauza conditiei calitative a marfii.

Plata in regim de certificate de depozit este foarte atractiva pentru fermieri. Atragerea capitalului inainte de livrare este un element ce conduce la finalizarea intelegerii, in contextul in care fermierii primesc 90-95% din pretul marfii inainte de livrare.

In plan regional, lider este bazinul Marii Negre, cu ultimele vanzari de 175.000 tone de grau in Turcia, dupa o licitatie TMO. Preturile variaza in functie de porturile de descarcare, intre 269,8 USD/tona si 277,3 USD/tona pentru grau de origine ruseasca. Singura exceptie este portul de descarcare Samsun, unde Cargill va livra un lot de 25.000 tone la pretul de 267,5 USD/tona. Costul de transport pana in porturile turcesti se situeaza intre 13-14 USD/tona.

Citeste si Toma Dinu, USAMV Bucuresti: Exportam cu un pret mediu de 446 $/to si importam cu 922 $/to! Este evidenta lipsa de competitivitate!

De asemenea, notam ridicarea barierelor vamale pentru grau, porumb si orz, in ceea ce priveste accesul in Turcia, cu efect imediat si cel putin pana la 31 decembrie 2020. Taxele de import sunt zero in acest moment.

O alta licitatie a tinut atentia vanzatorilor, si anume OAIC Algeria, cu 720.000 tone la pretul de 275-276 USD/tona pentru livrari CIF in decembrie.

PIATA PORUMBULUI – NIVEL NATIONAL

Piata porumbului romanesc ramane in tiparele est-europene. Acelasi complex de situatii:

• Efectele secetei pedologice si productie redusa drastic in marea parte a tarii;
• Recoltare greoaie si aparitia micotoxinelor in vestul tarii (Banat-Bihor-Mures);

Citeste si Clariant isi extinde echipa din Podari

• Defaulturi contractuale in sudul tarii;
• Exod al intermediarilor in vestul Romaniei, fapt ce alimenteaza stari iesite din context, cu marfa cumparata la fizic, deci fara parametri standardizati, cu umiditati de pana la 18%;
• Preturile variaza pe o plaja foarte mare intre cerere si oferta, plecand de la 710-720 RON/tona la “fizic” (adica fara a se aplica prevederile manualului de gradare in ceea ce priveste baza si maximul pentru umiditate, pentru corpuri straine si spartura) si terminand cu potentarea unor loturi care sunt conditionate si oferite la 850-860 RON/tona, in vestul tarii;

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

• Portul Constanta indica intre 935-945 RON/tona, iar line-up-ul navelor ne indica o activitate de export a porumbului care ar fi normala, daca am fi intr-un an normal.

Sursa: cfr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *