Toma Dinu, USAMV Bucuresti: Exportam cu un pret mediu de 446 $/to și importam cu 922 $/to! Este evidenta lipsa de competitivitate!

Toma Dinu, USAMV Bucuresti: Exportam cu un pret mediu de 446 $/to și importam cu 922 $/to! Este evidenta lipsa de competitivitate!

 

toma-dinu-2-750x430Deficitul agroalimentar al Romaniei este ingrijorator, fiind dat de importul cu produse cu valoare adaugata mai mare, sustine Prof. Univ. Dr. Toma Adrian Dinu, Decan – Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura și Dezvoltare Rurala, USAMV București. Exportam cu pret mediu de 446 $/t și importam cu 922 $/t fiind evidenta lipsa de competitivitate a Romaniei pe acest sector in ansamblul sau.

La analiza datelor lunare suntem excedentari pentru lunile de vara toamna (cand se exporta cerealele și oleaginoasele) și revenim pe sold negativ in lunile de iarna și primavara, cand se importa masiv flori, fructe, oua și bineinteles carne de porc și pasare și mai ales produse procesate, arata profesorul Toma Dinu.

Cu exceptia anului curent, productia agricola a crescut constant cu toate acestea insa Romania a redevenit deficitara in comertul cu produse agroalimentare.

Soldului lunar valoric al Romaniei cu produse agroalimentare pe 13 ani (2007-2019) arata o tendinta de ameliorare intre 2007-2014 pentru a relua trendul negativ in ultimii ani. Soldurile lunare valorice sunt pozitive in lunile de vara și devin negative in tot restul anului.

 

d1

Foarfeca preturilor!

Mai mult, pentru ultimii ani se remarca aparitia și accentuarea fenomenului de foarfeca a preturilor: preturile de import cresc, iar cele de export scad fiind evidenta tendinta de evolutie divergenta a celor doua tipuri de preturi cu consecinte negative pentru balanta de plati.

In 2019, Romania a exportat 14 milioane tone de cereale și a realizat un excedent de 2,19 miliarde dolari (soldurile cumulate la grau, porumb, orz și orez). In aceeași perioada insa, Romania a inregistrat un deficit cumulat de 668 milioane $ pentru produse care provin direct sau indirect din cereale. Un exemplu de paradox: exportam grau la un pret mediu de 220,4 $/t și importam tarate (pentru care suntem deficitari!) cu pretul de 216,9 $/t.

Sinteza comert cu cereale și produse derivate, 2019.

Grupa generica de produse Subgrupa produse Sold com,

mil $

10. Cereale.

Sold grupa:

2,191 mld $

Griu si meslin (amestec de grau cu secara 2:1) 976
Porumb 1072
Orz 159
Orez -17
11. Produse ale ind. moraritului; Malt, Amidon, Inulina.

Sold grupa: -112 mil $

Malt, prajit sau neprajit -33
Faina de grau sau meslin -42
Crupe, grișuri și aglomerate ca pelete din cereale -11
Faina de cereale, altele decit grau sau meslin -26
19. Preparate de cereale, faina, amidon, lapte, produse de patisserie.

Sold grupa: -328 mil $

Produse de brutarie, patiserie si biscuiti +/- cacao -197
Extracte de malt; preparate alimentare din fainuri, gris, amidon  

-74

Produse pe baza de cereale expandate sau prajite -26
Aluat alimentar chiar fiert, umplut /Paste alimentare chiar fierte sau umplute -32
22. Bauturi, lichide alcoolice și oteturi

Sold partial grupa:

-228 mil $

Alcool etilic nedenaturat pina la 80% alcool; prep. alcool. mixte -116
Alcool etilic nedenaturat cu 80% sau peste alcool -112

Sursa: FoodBiz

One thought on “Toma Dinu, USAMV Bucuresti: Exportam cu un pret mediu de 446 $/to și importam cu 922 $/to! Este evidenta lipsa de competitivitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *