Peste 1,1 milioane ha culturi de primavara, afectate de seceta

Peste 1,1 milioane ha culturi de primavara, afectate de seceta

 

secetapbCulturile de primavara vor fi afectate de seceta pe o suprafata de aproximativ un milion de hectare dupa ce culturile semanate in toamna au fost, de asemenea, afectate pe mai mult de 1,1 milioane hectare, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. “Daca culturile semanate in toamna au fost afectate in suprafata de peste 1,1 milioane de hectare, din nefericire, si culturile de primavara au fost afectate pe o suprafata destul de mare. Nu avem inca cifrele dar, din estimarile noastre, tot aproximativ 1 milion de hectare vor fi afectate si aici ma refer in primul rând la porumb si la floarea-soarelui. Sigur ca noi am incercat sa compensam o parte din aceste pierderi. Compensarile pe care le-am facut la nivelul Guvernului nu au acoperit nici pe departe pierderile reale pe care le-au inregistrat fermierii, dar atât a putut suporta bugetul si am incercat ca aceste compensari sa fie cât mai echilibrate, sa le directionam si catre alte sectoare de activitate, catre aproape tot ceea ce inseamna zootehnie, dar si legumicultura sau pomicultura, astfel incât sa fim aproape de fiecare domeniu al agriculturii”, a declarat Adrian Oros in cadrul unei videoconferinte pe teme de agricultura, potrivit Agerpres.

Cel mai probabil banii pentru fermieri vor veni la urmatoarea rectificare bugetara, când vor fi platite si restul sumelor pentru culturile de toamna distruse de seceta, potrivit conducerii MADR. Acum se strang datele din teren, urmand ca undeva la sfarsitul saptamanii sa se stie situatia suprafetelor calamitate.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat la inceputul lunii octombrie ca peste 27.800 de fermieri primesc ajutorul de stat pentru culturile infiintate in toamna anului 2019, afectate de seceta pedologica, suma totala ridicându-se la 849,99 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *