Fostul premier Petre Roman, membru al Clubului de la Madrid, atrage atentia ca in urmatorii 10-20 de ani, este foarte posibil ca in aceasta parte a Europei sa se inregisteze secete foarte puternice, asa cum s-a mai intamplat de-a lungul timpului, dupa cum arata studiile hidrologice si meteorologice.
In opinia lui, gestiunea apei in Romania nu se poate face altfel decat prin cogestiunea stat – fermier.
“Studiile hidrologice si meteorologice din ultimii ani arata ca in urmatorii zece – douazeci de ani in partea aceasta de Europa tendinta este sa fim sub impactul unor secete destul de dure, cum au mai fost. Teritoriul Romaniei primeste anual o cantitate de apa din precipitatii mica in raport cu alte tari, cu mult sub media europeana, este o realitate fizica completa pe care nu avem cum sa o depasim decat prin acumulare. Nu numai ca apa este putina, are si o distributie in timp foarte inegala, cand este prea multa, cand prea putina, deci secete, ceea ce este un mare dezavantaj”, a declarat Petre Roman la BucharestFoodSummit.
El a dat si un exemplu in acest sens: in 2002, in luna mai, o luna de inundatii, mai ales pe Dunare, fluviul a inregistrat cel mai mic debit de cand exista inregistrari de 140 ani.
“Impredictibilitatea hidrologica face ca un asemenea fenomen sa poata sa se intample peste 10, 20 ani sau maine”, a mai afirmat Petre Roman, potrivit FoodBiz.