Daniel Constantin: Prioritatea zero este sa finalizam infrastructura principala de irigatii

Daniel Constantin: Prioritatea zero este sa finalizam infrastructura principala de irigatii

 

Finalizarea proiectului pentru infrastructura mare de irigatii, un program inceput in 2014-2015 si contractat in proportie de doar 40% desi ar fi trebuit sa fie gata in 2020,  ar trebui sa fie prioritatea zero pentru Romania, in acest moment, mai ales ca irigatiile nu au fost incluse in PNRR.

Fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, deputat in prezent, sustine ca de fapt acesta este cam si singurul proiect pe care il avem la dispozitie. Nu trebuie decat sa se gaseasca resursele financiare pentru a-l duce la bun sfarsit.

“Poate ca nu este cea mai buna solutie, dar este deocamdata singura pe care o avem la indemana si care este realizabila. Ma refer la faptul ca in 2014 s-a dat prima alocare foarte mare pe infrastructura secundara.

S-a plecat de la un studiu al BM care spunea ca putem sa reabilitam in infrastructura secundara care este deja in proprietatea organizatiilor de udatori anumite suprafete. Toata suprafata a fost finantatabila prin PNDR 2014-2020 cu o suma de 435 milioane euro, dupa care s-a adaugat programul national de reabilitare a infrastructurii principale printr-o lege si aici spun ca a fost un proiect de tara.

Este cam singurul proiect palpabil pe care l-am avut la dispozitie, poate ca nu este cel mai bun, dar eu cred ca trebuie sa gasim resursele sa il finantam pe acesta, pentru ca in momentul de fata suntem la un grad de realizare de 40% contractare doar. Este o chestiune care trebuie corectata rapid, viitoarea prioritate a oricarui ministru al Agriculturii”, a declarat Daniel Constantin la BucharestFoodSummit.

In acelasi timp, trebuie avuta in vedere si reabilitarile pentru infrastructura mare de irigatii, mai ales ca aceasta a devenit o necesitate dupa 50 de ani de la lansare. Daca intr-adevar vrem sa fim eficienti.“

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *