CE: Investigatie privind taxele de import la ingrasaminte

CE: Investigatie privind taxele de import la ingrasaminte

 

Copa si Cogeca pun de mai multe luni sub semnul intrebarii utilitatea masurilor de antidumping aplicate la nivel european asupra ingrasamintelor UAA. Iarna aceasta se inregistreaza preturi record, iar situatia devine tot mai dificila la nivel de ferma. Dupa ce preturile au crescut de trei ori, DG Trade a decis sa inceapa o investigatie cu privire la impactul real al acelor tarife vamale antidumping.

Copa si Cogeca considera binevenit acest prim pas, care ar putea duce la inlaturarea taxelor de antidumping si solicita Comisiei Europene sa actioneze rapid, se arata intr-un comunicat al Copa-Cogeca.

„Acesta este un prim pas, Comisia a decis sa asculte ingrijorarile exprimate de comunitatea agricola cu privire la piata supraprotejata a ingrasamintelor. Preturile la UAA depasesc 750 €/t, asadar este clar nevoie de actiune rapida, intrucat situatia continua sa fie tensionata in multe state membre. Asadar, speram ca investigatia lansata de Comisia Europeana sa fie finalizata intr-un interval de timp care tine cont de situatia critica in care se gasesc fermele”, a declarat Tim Cullinan, vicepresedintele Copa.

De la inceputul anului 2021, preturile la ingrasaminte azotate s-au triplat. Acestea reprezinta acum 55% din costurile intrarilor pe care le au agricultorii in Europa. Pe langa aceasta crestere, volumele oferite in afara sezonului au fost mai mici decat de obicei, iar distribuitorii nu sunt siguri ca vor reusi sa raspunda pe deplin cererii agricultorilor pana in timpul primaverii, perioada de utilizare in multe state membre. Aceste conditii compromit in mod semnificativ capacitatile de productie ale agricultorilor care produc culturi, care sunt expusi volatilitatii pietelor internationale si perturbarilor concurentiale in raport cu alti agricultori din lume, pe o piata europeana de ingrasaminte care este protejata excesiv.

Ce s-a intamplat cu pretul

Pretul la ingrasaminte, in special la solutii de uree si de azotat de amoniu („UAA”), se datoreaza cresterii cererii mondiale de ingrasaminte si a preturilor la gaz si la transportul maritim, precum si concurentei insuficiente pe piata interna a UE. Adeseori, publicul intelege mai putin faptul ca barierele vamale pentru azot si taxele de antidumping impuse pentru UAA la nivelul UE au devenit un obstacol major pentru agricultori si ii expun la preturi excesive si unui risc real de deficit de aprovizionare. Intre timp, industria europeana a ingrasamintelor, care are costuri mari de productie si preturi mari de vanzare, continua sa realizeze profituri excesive, se arata in comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *