Daniel Botanoiu despre riscurile crizei alimentare

Daniel Botanoiu despre riscurile crizei alimentare

 

Riscurile legate de o criza alimentara vor fi o povara pentru romani, avand in vedere ca importam majoritatea materialului genetic din zootehnie, iar deficitul balantei comerciale a atins recordul de 3 miliarde euro, afirma presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania (AFR), Daniel Botanoiu.

„Riscurile privind criza alimentara nu sunt numai in Romania ci in toata lumea, insa pentru romani va fi o povara! In situatia particulara in care Romania importa majoritatea materialului genetic din zootehnie, iar deficitul balantei comerciale a atins recordul de circa 3 miliarde euro nu reprezinta decat un risc real. Nu numai pretul mare al ingrasamintelor duce la cresterea pretului produselor agroalimentare, ci si costul tuturor inputurilor. Ganditi-va, o tehnologie fara apa ce ar insemna, ce sansa de reusita ar avea? Sau fara utilizarea erbicidelor, fungicidelor si insecticidelor si cu cantitati reduse de ingrasaminte?”, a declarat pentru AGERPRES Daniel Botanoiu.
Cresterea preturilor inputurilor, odata cu restrictiile acceptate prin noua Politica Agricola Comuna (PAC), nu vor produce decat majorarea pretului materiilor prime agricole europene, disparitia activitatilor din rural, in special in tarile estice, si o migratie in crestere.

Vom produce mai putin si mai scump, ceea ce este in dezavantajul consumatorului roman, care nu isi permite cumpararea de produse alimentare mai scumpe cu circa 40%, stiut fiind faptul ca salariile nu au crescut in ultimii doi ani, iar inflatia a ajuns la 8%. Pretul alimentelor creste si aceasta crestere nu se regaseste in buzunarul producatorilor ci pe intregul lant pana la consumator”, a afirmat Botanoiu.

Fostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii spune ca pretul de achizitie al ingrasamintelor azotoase in 2020 a fost de 900 lei, iar in prezent a depasit bariera de 4.000 lei/tona. La toate acestea se adauga cresterea pretului gazelor naturale cu 40%, a energiei electrice cu 19% si a motorinei cu 21%., potrivit FoodBiz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *