Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a anuntat modificari importante ale programalui Tomata, dar si a celorlalte destinate legumicultorilor, in acest an, raspunzand astfel solicitarilor fermierilor. Nu in ultimul rand, s-a tinut cont si de volumul importurilor, tomatele si ardeiul fiind pe primele locuri.
Astfel, la tomate, in Ciclul I de productie, se reduce cantitatea pe care producatorii trebuie sa o comercializeze de la 5.600 kg/1.000 mp la 3.000 kg/1.000 mp. De asemenea, pentru Ciclul II de productie se modifica volumul productiei ce trebuie comercializata la castraveti de la 5.600 kg/1000 mp la 4.000 kg/mp.
La tomate, se devanseaza data inceperii vanzarii la 15 octombrie, fata de 20 octombrie, termenul pana la care se poate livra recolta fiind de 9 decembrie.
O alta modificare importanta este si la salata – 15.000 plante trebuie vandute in loc de 1.440 kg si ceapa verde – 100.000 bulbi in loc de 1.000 kg.
In acelasi timp, la usturoi, perioada de vanzare incepe de la 1 iunie, si nu 1 iulie cum era prevazut initial, cantitatea fiind stabilita la 3 kg/10 mp.
In topul importurilor, primul loc este ocupat de tomate – 90.680 tone, in 2020, urmate de ardei – 41.474 tone, castraveti – 19.774 tone, usturoi – 6.376 tone si ceapa verde – 2.128 tone.